Είναι ίσως το βασικότερο συστατικό που προσθέτει νοστιμιά στο φαγητό μας. Ωστόσο, έχει “κατηγορηθεί” – και όχι άδικα – για πολλά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας, αφού η αυξημένη κατανάλωσή του ενοχοποιείται κατ’ εξοχήν για την εμφάνιση αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), ενώ μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στα νεφρά. Με την σειρά της η υπέρταση ενδέχεται να οδηγήσει στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας καθώς επίσης και άλλων χρονίων νοσημάτων.
Πρακτικές συμβουλές για να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού
Με στόχο να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού και να μην υπερβαίνετε τα όρια που έχουν τεθεί από παγκόσμιους οργανισμούς και εθνικές αρχές, όπως είναι στην χώρα μας ο ΕΦΕΤ, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να υιοθετήσετε, ώστε να προστατεύσετε τον οργανισμό σας.
Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε στον πειρασμό να ρίξουμε αλάτι στο φαγητό μας, προτού καν το δοκιμάσουμε, όπως συμβαίνει με τις τηγανητές πατάτες. Το αποτέλεσμα είναι, βέβαια, να ρίχνουμε επιπλέον αλάτι στα πιάτα μας, πέραν της ποσότητας που έχουμε χρησιμοποιήσει κατά το μαγείρεμα.
Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά, αρωματικά βότανα και λεμόνι
Σε περίπτωση που θέλετε να ενισχύσετε την γεύση των πιάτων σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με διάφορα μπαχαρικά ή καρυκεύματα, όπως για παράδειγμα : άνηθος, δενδρολίβανο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, ρίγανη, πιπέρι, κάρυ. Επίσης, θα διαπιστώσετε ότι το φρέσκο λεμόνι μπορεί να ενισχύσει την γεύση ορισμένων φαγητών. Επιπλέον, όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι, μην προσθέτετε αλάτι στο νερό.
Καταναλώστε φρέσκες ακατέργαστες τροφές
Τα κατεψυγμένα φρέσκα λαχανικά, τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία, δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.
Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων
Καθώς βρίσκετε μέσα στο σούπερ μάρκετ με το καρότσι σας, αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα, προκειμένου να δείτε την περιεκτικότητα των προϊόντων σε αλάτι. Επομένως, μπορείτε να επιλέξετε να αγοράσετε τροφές που έχουν χαμηλή ποσότητα σε αλάτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμφιαλωμένα που είναι κατάλληλα για δίαιτα πτωχή σε νάτριο, έχουν περιεκτικότητα σε νάτριο μικρότερη από 20 mg στο λίτρο νερού. Μάλιστα, με στόχο να διευκολυνθούν οι καταναλωτές υπάρχουν και προϊόντα που επισημαίνουν εμφανώς ότι έχουν τουλάχιστον 25% λιγότερο αλάτι σε σύγκριση με παρόμοια προϊόντα, όπως συμβαίνει με το τυρί φέτα.
Προσέξτε τις σάλτσες και τα «στιγμιαία» προϊόντα
Στα περισσότερα φαγητά χρησιμοποιούμε συσκευασμένους χυμούς ντομάτας, οπότε θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε φυσικά λαχανικά, αλλά και να αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες και τα «στιγμιαία» προϊόντα, όπως επίσης και τις κονσέρβες. Γι αυτό το λόγο, θα πρέπει να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσετε, αλλά και να ξαλμυρίσετε τις ελιές και το τυρί φέτα. Παράλληλα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα αλλαντικά, τα τουρσιά, καθώς και στα αρτοπαρασκευάσματα.
Περιορίστε το φαγητό εκτός σπιτιού
Δεδομένου ότι όταν μαγειρεύουμε μόνοι μας στο σπίτι μας, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσουμε στα πιάτα μας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα γεύματα που ενδέχεται να καταναλώσουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια. Επομένως, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσετε να μην προσθέσουν αλάτι στα φαγητά (κρέατα, πατάτες, ψάρια, σαλάτα) πριν το σερβίρισμα.