Επιστήμονες εντόπισαν ζωικό οργανισμό ο οποίος μπορεί να κρύβει το μυστικό της μακροζωίας.
Yπάρχουν πολλοί ζωικοί οργανισμοί στη φύση που καταφέρνουν να αναγεννώνται. Συνήθως αυτή η ικανότητα περνάει μέσα από το βλάστωμα, μια ομάδα κυττάρων που επιδιορθώνουν μέρη του σώματος διαιρώντας ξανά και ξανά. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζώο που ξεφεύγει από αυτόν τον μηχανισμό και βρίσκεται υπό την παρακολούθηση των επιστημόνων εδώ και αρκετό καιρό και αυτό, είναι η μέδουσα.
Θα μπορούσαν όμως άραγε, οι απίστευτες και μυστηριώδεις ικανότητές της να είναι χρήσιμες και για τη δική μας μακροζωία;
Ενώ η διαδικασία σχηματισμού βλαστών σε πολλά ζώα έχει μελετηθεί, το τι συμβαίνει στις μέδουσες αποτελεί μυστήριο. “Η τρέχουσα κατανόηση του σχηματισμού του βλαστώματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μοντέλα διμερών, και έτσι οι μηχανισμοί σχηματισμού του βλαστώματος εκτός των διμερών παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί”, αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο PLOS Biology και η οποία αναφέρεται στις μέδουσες.
Η ιαπωνική ομάδα απέκτησε τελικά νέες γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία αυτή στη μέδουσα Cladonema pacificum. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα, ότι τα πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα που δημιουργούν το βλάστωμα εμφανίζονται μόνο εκεί όπου υπάρχει βλάβη. Δεν είναι δηλαδή τα ίδια εντοπισμένα βλαστικά κύτταρα που βρίσκονται στη βάση του πλοκάμου ωστόσο, και οι δύο τύποι κυττάρων συνεργάζονται για την επιδιόρθωση και την αναγέννηση ενός αποκομμένου πλοκάμου.
Καταλήγοντας λοιπόν, θα μπορούσαν άραγε οι άνθρωποι να είναι ποτέ ικανοί να “αναγεννηθούν” ή να παραταθεί το προσδόκιμο ζωής τους; Ορισμένα πειράματα σε ζώα που κανονικά δεν αναγεννώνται έχουν προκαλέσει με επιτυχία την αναγέννηση ιστών. Καθώς οι μηχανισμοί πίσω από αυτό το φαινόμενο γίνονται κατανοητοί, μπορεί μια μέρα να αναπτυχθούν ανθρώπινες θεραπείες που χρησιμοποιούν αναγεννητικές διαδικασίες.
Προς το παρόν όμως, αυτό παραμένει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.