Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το γιαούρτι σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2

Την έγκρισή του να αναγράφουν οι γαλακτοβιομηχανίες στο εξής στις συσκευασίες τους ότι τα γιαούρτια τους βοηθούν στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2, παρά τα «περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία» που έχει στη διάθεσή του.

Το γιαούρτι μπορεί να είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μέρος μιας υγιεινής διατροφής και πράγματι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, δήλωσε ο Δρ Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη σχολή δημόσιας υγείας Harvard T.H. Chan School of Public Health, παρ’ όλα αυτά οι καταναλωτές μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι «τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά», λέει η Bonnie Liebman, διευθύντρια διατροφής στο Centre for Science in the Public Interest.

Τα επιστημονικά στοιχεία

Ο FDA ανέφερε 28 μελέτες στην ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με το γιαούρτι και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Συνολικά, τα στοιχεία είναι κάπως περιορισμένα και ασυνεπή, λέει ο Δρ Frank Hu: Κάποιες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο γιαούρτι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, άλλες όχι.

Ο Δρ Hu και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν τις πλέον σημαντικές από τις μεγαλύτερες μελέτες που αναφέρονται από τον FDA. Σε μία εργασία του 2014, για παράδειγμα, εξέτασαν τρεις μεγάλες ομάδες ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνολικά σχεδόν 200.000 άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια γιαούρτι.

Ωστόσο, μία μελέτη του 2019 σε 7.633 γυναίκες στην Αυστραλία, όπως και αρκετές άλλες που αναφέρονται στην ανασκόπηση του FDA, δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2.

Όλες οι μελέτες που αναφέρονται από τον FDA ήταν μελέτες παρατήρησης, γεγονός που σημαίνει ότι οι ερευνητές ρωτούσαν κυρίως τους συμμετέχοντες πόσο γιαούρτι κατανάλωναν και στη συνέχεια παρακολουθούσαν εάν εμφάνισαν ή όχι διαβήτη με την πάροδο του χρόνου. Τέτοιες μελέτες δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια εάν το γιαούρτι προλαμβάνει άμεσα τον διαβήτη τύπου 2, καθώς οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι μπορεί επίσης να έχουν κι άλλες υγιεινές συνήθειες που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν από τη νόσο, σύμφωνα με την Liebman. Οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν αυτούς τους άλλους παράγοντες χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, σύμφωνα με τον Δρ Hu, ο οποίος, όμως, συμφωνεί, ότι θα μπορούσαν να διαδραματίζουν ρόλο στον χαμηλότερο κίνδυνο που παρατηρείται σε όσους τρώνε γιαούρτι.

Σύμφωνα με τον FDA, η ετικέτα πρέπει να διευκρινίζει ότι «η κατανάλωση γιαουρτιού τακτικά, τουλάχιστον 2 φλιτζάνια (3 μερίδες) την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2». Η εβδομαδιαία αυτή ποσότητα ήταν η ελάχιστη που απαιτείται για να φανεί όφελος σε δύο μελέτες που εξέτασε ο οργανισμός.

«Παρά τις αβεβαιότητες, είναι εύλογο ότι η κατανάλωση γιαουρτιού θα μπορούσε να συμβάλει σε χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», λέει ο Δρ Hu και προσθέτει πως το γιαούρτι «είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες και, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γιαούρτι συνήθως περιέχει σημαντική ποσότητα ζωντανών βακτηρίων που θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη».

Ο νέος ισχυρισμός για την υγεία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμη υπενθύμιση στους ανθρώπους ότι το γιαούρτι μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, λέει από την πλευρά της η Δρ Meera Shah, ενδοκρινολόγος στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ. Η ίδια όμως, προσθέτει ότι η κατανάλωση τριών μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα δεν είναι πιθανό να προλάβει από μόνη της τον διαβήτη τύπου 2.

Τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Η διατήρηση υγιούς βάρους και μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, λέει ο Δρ Hu.

Από την πλευρά της η Δρ Meera Shah επισημαίνει πως «υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2.Γίνεται αντιληπτό ότι πορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή στις δικές σας προτιμήσεις,«χτίζοντας» τα γεύματά σας γύρω από τα κύρια συστατικά της – δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και υγιεινές πηγές λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο και τα ψάρια».

Η κατανάλωση καφέ έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2, προσθέτει ο Δρ Hu. «Εξίσου σημαντικό», κατά τον ίδιο, είναι «ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρούχων ποτών, των επεξεργασμένων κρεάτων και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Αρκετές μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα -κυρίως απλού γιαουρτιού χωρίς πρόσθετα σάκχαρα- μπορεί σίγουρα να είναι μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής», τονίζει ο Δρ Hu και καταλήγει λέγοντας: «Όμως, το γιαούρτι από μόνο του δεν είναι φάρμακο».

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::