Η απώλεια δοντιών σε ηλικιωμένες συνδέεται με τη χρόνια νεφρική νόσο

Κατά 40% πιθανότερο είναι να έχουν λιγότερα από 20 δόντια γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης και πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτού του είδους η απώλεια δοντιών συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων συστημικών νόσων όπως διαβήτη, θυρεοειδοπάθεια και οστεοπόρωση.

Ο Dr. Ki-Ho Chung, του Chonnam National University School of Dentistry στη Νότια Κορέα δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πρόληψη και ο έλεγχος διαταραχών μεταβολισμού οστών και μετάλλων σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με χρόνια νεφρική νόσο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της απώλειας δοντιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 65.000 γυναικών  40 έως 79 ετών και ανακάλυψαν ότι η ικανότητα των νεφρών να φιλτράρει αποτελεσματικά το αίμα συνδέεται με τον αριθμό των δοντιών που έχει μια γυναίκα.

Γυναίκες με νεφρικά προβλήματα είχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν λιγότερα από 20 δόντια. Αυτό ίσχυε περισσότερο στις ηλικίες 66 έως 79.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ΧΝΝ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό των μετάλλων-και τα δυο μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια δοντιών.

Η φλεγμονή και η μειωμένη σιελόρροια από νεφρική νόσο, επίσης θα μπορούσαν να προάγουν την απώλεια δοντιών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::