Η Ισπανία στέλνει στην κεντρική Αφρική 500.000 δόσεις εμβολίων κατά της mpox

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 500.000 δόσεων εμβολίων σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Αφρικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας του mpox. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Ισπανία έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προτίθεται να δωρίσει το 20% των εμβολιαστικών αποθεμάτων της, που μεταφράζεται σε 100.000 αμπούλες, ισοδύναμες με 500.000 δόσεις. Αυτή η ποσότητα εμβολίων θα επιτρέψει τον εμβολιασμό μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

Η Μαδρίτη υπογραμμίζει τη σημασία της δράσης στην Κεντρική Αφρική, καθώς η περιοχή αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσής της. Παρόλο που δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις χώρες που θα λάβουν τα εμβόλια ή το χρονοδιάγραμμα της αποστολής, η δέσμευση της Ισπανίας είναι σαφής.

Η Ισπανία προέτρεψε επίσης τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δωρίσουν το 20% των αποθεμάτων τους και «να μην κρατούν τα εμβόλια εκεί όπου δεν υπάρχει πρόβλημα» γιατί «αυτό δεν έχει νόημα».

Η mpox, γνωστή παλαιότερα με την ονομασία «ευλογιά των πιθήκων», είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο αλλά και μεταξύ ανθρώπων, μέσω της στενής σωματικής επαφής. Προκαλεί πυρετό, μυικούς πόνους και εξανθήματα. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::