Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας, αλλά και το μυαλό μας πρέπει να αφιερώνουμε 5 με 6 ώρες στον ύπνο. Ωστόσο πολλές φορές βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την ποιότητα του ύπνου μας.
Ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας:
- Ακατάλληλο στρώμα και κλινοσκεπάσματα
- Έλλειψη σωστού φωτισμού τη νύχτα
- Εργασία μέχρι αργά το βράδυ
- Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού πριν τον ύπνο
- Κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ
- Παρακολούθηση τηλεόρασης στο κρεβάτι
- Περιήγηση στα social media πριν τον ύπνο
Ήρθε η ώρα να ανανεώσετε τη βραδινή σας ρουτίνα και να θέσετε τον ποιοτικό ύπνο ως κορυφαία προτεραιότητά σας. Η Dorsey Standish, MSc, μηχανολόγος μηχανικός, νευροεπιστήμονας, ειδικός ευεξίας και CEO της Mastermind Meditate, αποκαλύπτει ποια είναι η χειρότερη συνήθεια ύπνου που σας γερνάει πιο γρήγορα. Εκτός από όλες τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, φροντίστε να αντιμετωπίσετε και αυτή την κακή συνήθεια.
Η χειρότερη συνήθεια ύπνου που σας γερνάει πιο γρήγορα
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μας, όμως ξέρατε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας γερνάει πιο γρήγορα;
Η Dr. Sarah Standish, ειδική στον ύπνο, τονίζει: «Η χειρότερη συνήθεια που σας γερνάει είναι ο ανεπαρκής ύπνος. Το πιο σημαντικό πράγμα για την ευεξία και τη ζωτικότητά σας είναι να κοιμάστε αρκετά».
«Μια μελέτη του UCLA έδειξε ότι ακόμα και μια νύχτα μερικής στέρησης ύπνου σε ηλικιωμένους μεγαλύτερης ηλικίας ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση».
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ δεν κοιμάται αρκετά σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, σχεδόν το 40% των ενηλίκων αναφέρουν ότι νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας -ακούσια- τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ εξηγεί ότι η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας και ασθένειες, όπως:
- καρδιοπάθειες,
- σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,
- κατάθλιψη και
- παχυσαρκία.
Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ από το 1950.
Τα πλεονεκτήματα του “ύπνου ομορφιάς”
Υπάρχει λόγος που ονομάζεται “ύπνος ομορφιάς”. Όπως εξηγεί η ειδικός ύπνου Standish, «κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα και ο εγκέφαλός μας επιδιορθώνονται και αναζωογονούνται σε κυτταρικό επίπεδο».
Πώς ο ύπνος ωφελεί την επιδερμίδα και τον εγκέφαλο:
- Ενισχυμένη αποκατάσταση κυττάρων: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα παράγουν περισσότερα πρωτεϊνικά μόρια, τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία για την επιδιόρθωση των κυτταρικών βλαβών. Αυτό συμβάλλει σε μια πιο λαμπερή και υγιή επιδερμίδα.
- Αποτοξίνωση εγκεφάλου: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό απομακρύνει τα προϊόντα αποβλήτων και τις τοξίνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό περιλαμβάνει και την πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδές, η οποία συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Συμβουλές για έναν αποδοτικό “ύπνο ομορφιάς”:
Για να βεβαιωθείτε ότι απολαμβάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο ομορφιάς, η Standish προτείνει να εφαρμόσετε “καλή υγιεινή ύπνου”. Αυτό σημαίνει:
- Απενεργοποίηση ηλεκτρονικών συσκευών: Σβήστε ή απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές 30 με 60 λεπτά πριν τον ύπνο, ώστε να δώσετε στο νευρικό σας σύστημα χρόνο να χαλαρώσει.
- Χαλαρωτικές δραστηριότητες: Πριν τον ύπνο, μπορείτε να κάνετε ήπιες διατάσεις ή να εφαρμόσετε μια χαλαρωτική πρακτική, όπως ο διαλογισμός.
- Σταθερή ρουτίνα ύπνου: Με τον καιρό, η ρουτίνα ύπνου σας θα γίνει σήμα για το σώμα και το μυαλό σας ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε βαθιά.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε έναν αποδοτικό ύπνο ομορφιάς και να ξυπνάτε πιο αναζωογονημένοι και λαμπεροί.