Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο

Οι ασθενείς που επέζησαν από κάποια μορφή καρκίνου και ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι, έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας σε σύγκριση με επιζώντες που ανέφεραν λίγη ή καθόλου μοναξιά, σύμφωνα με νέα έρευνα, με επικεφαλής την American Cancer Society.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τον υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας στην ομάδα που ανέφερε τα μεγαλύτερα επίπεδα μοναξιάς, ακόμα και μετά την προσαρμογή για κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Ο Jingxuan Zhao, δήλωσε ότι η μοναξιά είναι εμφανής ανησυχία στους επιζώντες από καρκίνο, καθώς η διάγνωση και η αγωγή μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις τους και να συμβάλλουν στη μοναξιά. Δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αυτό θέμα τώρα.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα επιζώντων από καρκίνο, ηλικίας 50 ετών και άνω από την Health and Retirement Study 2008-2018. Η παρακολούθηση διήρκεσε έως το 2020.

Η έρευνα εντόπισε 3.447 επιζώντες με καρκίνο, με 5.808 ανθρωποέτη παρατήρησης, με 1.402 (24.3%), 1.445 (24.5%), 1.418 (23.6%), και 1.543 (27.6%) να αναφέρουν χαμηλή/καθόλου, ελαφριά, μέτρια και έντονη μοναξιά αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με επιζώντες που ανέφεραν χαμηλή ή καθόλου μοναξιά, αυτοί που ανέφεραν μεγαλύτερη είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται κοινωνική στήριξη σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the National Comprehensive Cancer Network (JNCCN).

Μοιραστείτε την ανάρτηση::