Ένας νέος τρόπος με τον οποίο η νηστεία συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής του ανοσοποιητικού ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του Cambridge.
Οι ερευνητές περιγράφουν πώς η νηστεία αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας στο αίμα, γνωστής ως αραχιδονικό οξύ, η οποία αναστέλλει τη φλεγμονή.
Υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση των ευεργετικών επιδράσεων ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη.
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η δυτική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε θερμίδες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα.
Ο καθηγητής Clare Bryant από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge δήλωσε: «Το φλεγμονώδες σύστημα είναι ένα από τα σημαντικότερα για την ανάπτυξη ασθένειας. Μας ενδιαφέρει πολύ να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες της χρόνιας φλεγμονής στο πλαίσιο πολλών ανθρώπινων ασθενειών, και ιδίως τον ρόλο της φλεγμονής. Αυτό που έχει γίνει φανερό τα τελευταία χρόνια είναι ότι ένα συγκεκριμένο φλεγμονόσωμα, το φλεγμονόσωμα NLRP3, είναι πολύ σημαντικό σε μια σειρά από σημαντικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία και η αθηροσκλήρωση, αλλά και σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, πολλές από τις ασθένειες των ηλικιωμένων, ιδίως στον δυτικό κόσμο».
Η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, αλλά η αιτία δεν έχει αποσαφηνιστεί. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Bryant και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, μελέτησαν δείγματα αίματος από μια ομάδα 21 εθελοντών, οι οποίοι έφαγαν ένα γεύμα 500 θερμίδων και στη συνέχεια έμειναν νηστικοί για 24 ώρες πριν καταναλώσουν ένα δεύτερο γεύμα 500 θερμίδων.
Διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων αύξησε τα επίπεδα ενός λιπιδίου γνωστού ως αραχιδονικό οξύ. Τα λιπίδια είναι μόρια που παίζουν σημαντικούς ρόλους στο σώμα μας, όπως η αποθήκευση ενέργειας και η μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων. Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ξανά, τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος μειώνονταν.
Ο καθηγητής Bryant, μέλος του Queens’ College του Cambridge, πρόσθεσε: «Αυτό παρέχει μια πιθανή εξήγηση για το πώς η αλλαγή της διατροφής μας -ιδιαίτερα με τη νηστεία- μας προστατεύει από τη φλεγμονή, ιδίως από την επιβλαβή μορφή που αποτελεί τη βάση πολλών ασθενειών που σχετίζονται με τη δυτική διατροφή με πολλές θερμίδες. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η νηστεία προστατεύει από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, καθώς οι επιδράσεις του αραχιδονικού οξέος είναι βραχύβιες, αλλά η εργασία μας προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο επιστημονικής βιβλιογραφίας που επισημαίνει τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων για την υγεία. Υποδηλώνει ότι η τακτική νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με αυτές τις καταστάσεις.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης έναν μηχανισμό με τον οποίο μια δίαιτα πλούσια σε θερμίδες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι ασθενείς που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά έχουν αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας φλεγμονοσώματος.
Ο καθηγητής Bryant πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται για τη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων ασθενειών χωρίς ιατρική καθοδήγηση, καθώς μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως στομαχική αιμορραγία, εάν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα».