Η σιωπηρή νόσος που κλέβει χρόνια απ’ τη ζωή μας

Και όμως, τα περιττά κιλά κλέβουν χρόνια από τη ζωή μας λένε οι ειδικοί και εξηγούν πώς ακριβώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα για να είμαστε υγιείς.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ρυθμισμένο από τη φύση για να λειτουργεί καλά, υπό έναν όρο: πρέπει να του προσφέρουμε καθημερινά την ενέργεια που έχει ανάγκη. Τα απαραίτητα τρόφιμα που λειτουργούν ως φυσικό καύσιμο. Οι παραπανίσιες θερμίδες, που δε θα καούν από την καθημερινή δραστηριότητα, αποθηκεύονται. Πολλά όργανα θα φθαρούν πρόωρα, κυρίως το ήπαρ, που θα αποκτήσει λίπος (ηπατική στεάτωση) αρχίζοντας να θυμίζει επικίνδυνα φουαγκρά… Το ήπαρ, καθώς λειτουργεί σαν φίλτρο που ως κύρια αρμοδιότητα έχει την απομάκρυνση πολλών βλαβερών ουσιών, μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία αναπτύσσουν καρκίνους συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι αρτηρίες επιβαρύνονται με αθηρωματικές πλάκες και σταδιακά βουλώνουν.

Οι κίνδυνοι είναι έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια και όχι μόνο. Η ποιότητα της ζωής μεταβάλλεται. Οι αρτηρίες που συμμετέχουν στη διαδικασία της στύσης στον άνδρα μπορεί να μη λειτουργούν καλά, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται η σεξουαλική δραστηριότητα. Στις γυναίκες, το φράξιμο των αρτηριών των ωοθηκών από την αθηροσκλήρυνση μπορεί να φέρει εφτά χρόνια νωρίτερα την εμμηνόπαυση. Για να μην αναφέρω τους πόνους στη μέση ή τα γόνατα, που σχετίζονται με το περιττό βάρος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::