Είμαστε στη διάρκεια της εποχής όπου τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι πιο συχνά, και ελπίζουμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μας προστατεύσει από ασθένειες. Ωστόσο, αν αρχίσετε να μην αισθάνεστε καλά, ένας φαρμακοποιός εξηγεί ποιο είναι το καλύτερο παυσίπονο ανάμεσα στην ιβουπροφαίνη και την παρακεταμόλη.
Καθώς οι χειμερινοί μήνες προχωρούν, πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται σε συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμος, βήχας και πόνος, και οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται ποιο παυσίπονο θα τους βοηθήσει καλύτερα να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς δυσφορία.
Ο ειδικός Abbas Kanani, φαρμακοποιός στο Chemist Click, μίλησε στο The Mirror για τα παυσίπονα και έδωσε σαφή απάντηση στο ερώτημα ποιο από τα δύο, ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη, είναι πιο αποτελεσματικό. Επίσης, διέλυσε μια σημαντική παρανόηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων.
Τι κάνει η παρακεταμόλη και τι η ιβουπροφαίνη
Η παρακεταμόλη είναι πιθανώς πιο αποτελεσματική στο να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος, επομένως έχετε με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια –απαλλάσσεστε από τον πονοκέφαλο και ρίχνετε τον πυρετό. Αλλά αν αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερους πόνους στο σώμα, και είναι αυτό το κύριο σύμπτωμά σας, τότε η ιβουπροφαίνη είναι μάλλον ελαφρώς καλύτερη καθώς είναι αντιφλεγμονώδης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Kanani.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν ιβουπροφαίνη, καθώς πολλοί μπορεί να είναι αλλεργικοί στην κατηγορία φαρμάκων στην οποία ανήκει. Παρόλα αυτά, ισχυρίζεται ότι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορείτε να πάρετε τα δύο φάρμακα μαζί όταν αισθάνεστε πολύ καταβεβλημένοι.
Τι φάρμακα να πάρετε εάν έχετε βήχα και ρινική συμφόρηση
Ενώ αυτά τα δύο φάρμακα θα βοηθήσουν με τους πόνους και τον πυρετό, καθώς και ήπια συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, ο Abbas προσθέτει ότι δεν θα κάνουν πολλά για όσους υποφέρουν από βήχα και ρινική συμφόρηση. Για να ανακουφίσετε αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε προϊόντα για το κρυολόγημα και τη γρίπη.
Για παράδειγμα, τα φάρμακα που περιέχουν ένα αποσυμφορητικό θα ήταν τα καλύτερα για μια βουλωμένη μύτη, ενώ θα χρειαζόταν και ένα αποχρεμπτικό για τον βήχα από βλέννα και ένα κατασταλτικό του βήχα για τον ξηρό βήχα.
Αλλά όταν παίρνετε φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, φροντίστε να ελέγχετε πάντα το πακέτο και το φυλλάδιο για να δείτε ποια άλλα προϊόντα μπορείτε να πάρετε συνδυαστικά με ασφάλεια, καθώς ενώ μπορείτε να παίρνετε παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη ταυτόχρονα, ενδέχεται να μην μπορείτε να πάρετε ή να τα ανακατέψετε με οτιδήποτε άλλο.