Η μύτη αποτελεί την είσοδο του αναπνευστικού μας συστήματος και ο ρόλος της είναι να φιλτράρει, να θερμαίνει και να υγραίνει τον αέρα που αναπνέουμε. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους παραρρίνιους κόλπους, δηλαδή τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και τον σφηνοειδή κόλπο.
Τόσο η μύτη όσο και οι παραρρίνιοι κόλποι μπορούν να προσβληθούν από λοιμώξεις όπως η ιγμορίτιδα, αλλεργικές αντιδράσεις με ή χωρίς την ανάπτυξη πολυπόδων, καθώς και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους.
**Ιγμορίτιδα: Αιτίες και συμπτώματα**
Η ιγμορίτιδα επηρεάζει ολοένα και περισσότερα άτομα, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, έντονο ροχαλητό και σε ορισμένες περιπτώσεις άπνοια. Στα παιδιά, η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα και προβλήματα στη σχολική τους απόδοση.
Ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση της ιγμορίτιδας είναι η αυξημένη συχνότητα αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία συνδέεται με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης, η κακή θέρμανση των χώρων διαβίωσης και εργασίας, που συχνά συνδέεται με αυξημένα επίπεδα υγρασίας, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργικών αντιδράσεων.
**Πώς αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα;**
Η θεραπεία μπορεί αρχικά να είναι συντηρητική, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος μπορεί να αναδείξει τυχόν προβλήματα όπως στραβό διάφραγμα, υπερτροφία κογχών ή πολύποδες, τα οποία μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.
Στις σύγχρονες επεμβάσεις, δεν απαιτείται εξωτερική τομή, ενώ με τη χρήση ενδοσκοπικών τεχνικών και νευροπλοήγησης, η διαδικασία είναι ασφαλής και επιτρέπει γρήγορη ανάρρωση.
**Χρήσιμες συμβουλές:**
– Αερίζετε τακτικά το σπίτι.
– Αποφύγετε τα φυτά εσωτερικού χώρου και τις πηγές σκόνης.
– Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες και υγρόμετρα για τον έλεγχο της υγρασίας.
– Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό.
– Αποφύγετε την αυτοδιάγνωση και συμβουλευτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για ακριβή διάγνωση και θεραπεία.