Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, καθιστώντας απαραίτητη την πρόληψη.
Πώς μεταδίδεται;
Το κουνούπι μολύνεται όταν τσιμπάει ένα πτηνό που φέρει τον ιό και στη συνέχεια μπορεί να τον μεταδώσει σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω καθημερινής επαφής, αλλά σπάνια μπορεί να περάσει μέσω μεταγγίσεων αίματος ή μοσχευμάτων.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι περισσότεροι (περίπου 80%) δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Σε άλλους μπορεί να παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, κόπωση και δερματικό εξάνθημα. Σπάνια, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, μπορεί να προκληθούν σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.
Πότε εμφανίζονται τα κρούσματα;
Στην Ελλάδα, τα κρούσματα καταγράφονται κυρίως τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, όταν η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι έντονη. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται περιοδικές εξάρσεις, κυρίως σε περιοχές με στάσιμα νερά και αγροτικές καλλιέργειες.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και τα ρούχα.
- Τοποθέτηση σίτας σε παράθυρα και πόρτες.
- Φοράμε μακριά ρούχα, ιδιαίτερα το σούρουπο και την αυγή.
- Απομακρύνουμε στάσιμα νερά από αυλές και μπαλκόνια, όπου αναπαράγονται τα κουνούπια.
Συμπέρασμα:
Ο ιός του Δυτικού Νείλου αποτελεί μια υπαρκτή απειλή, αλλά με απλά μέτρα πρόληψης μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης. Η ενημέρωση και η εγρήγορση είναι το «κλειδί» ώστε να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.