Και οι μπαμπάδες πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη

Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως η επιλόχειος κατάθλιψη είναι αποκλειστικό… προνόμιο των γυναικών. Ωστόσο, νέες έρευνες απόδειξαν πως και οι μπαμπάδες μπορεί να πάσχουν από αυτήν.

Νέα πιλοτική μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο δείχνει ότι οι μπαμπάδες πρέπει να εξετάζονται για αυτήν τη διαταραχή. Δεδομένης της στενής σχέσης των δύο γονέων σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας, η συζήτηση γύρω από το θέμα της υγείας του πατέρα μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο που δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί, με σκοπό τη βελτίωση και της υγείας της μητέρας που περνάει κρίση.

Οι ερευνητές ζήτησαν άδεια από τις μητέρες για να πάρουν συνέντευξη από 24 μπαμπάδες και να τους εξετάσουν. Χρησιμοποιήθηκε το ίδιο εργαλείο με αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται για την εξέταση των μαμάδων. Προέκυψε ότι το 30% των μπαμπάδων διαγνώστηκε θετικό στην επιλόχεια κατάθλιψη. Ο Δρ. Sam Wainwright, ο βασικός συγγραφές της μελέτης, δήλωσε ότι αυτό υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να ρωτάμε τους μπαμπάδες πως τα πάνε.

«Πολλοί μπαμπάδες είναι αγχωμένοι. Φοβούνται. Δυσκολεύονται όταν πρέπει να ισορροπήσουν τη δουλειά και τις υποχρεώσεις που έχουν ως γονείς και ως σύντροφοι», είπε ο συγγραφές. «Οι άνδρες συχνά δεν αισθάνονται καλά και κανείς δεν τους ρωτάει για αυτό.»

Η συζήτηση με τους νέους μπαμπάδες γύρω από την ψυχική τους υγεία γίνεται ακόμα πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πόσο μπορεί να επηρεάσει την υγεία της συντρόφου τους.

«Μια γυναίκα υπό τον κίνδυνο της επιλόχειας κατάθλιψης είναι πολύ πιο πιθανό να την εμφανίσει, εάν ο σύζυγος της πάσχει από κατάθλιψη,» ανέφερε ο Δρ. Sam Wainwright, επίκουρος καθηγητής παθολογίας και παιδιατρικής.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, 8 με 13% των νέων μπαμπάδων έχουν επιλόχεια κατάθλιψη. Ο Wainwright θεωρεί ότι τα ποσοστά σε αυτήν την έρευνα είναι υψηλότερα επειδή γύρω στο 90% των συμμετεχόντων ανήκαν σε φυλετικές και εθνικές μειονοτικές ομάδες που αντιμετωπίζουν ζητήματα κοινωνικού ρατσισμού και έχουν κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν την ψυχική τους υγεία.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Pregnancy and Childbirth, πραγματοποιήθηκε στη UI Health’s Two-Generation Clinic, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 2020. Η βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε αυτή η κλινική είναι ότι οι νέες μητέρες, ιδιαίτερα οι έγχρωμες μητέρες που διαθέτουν χαμηλούς πόρους και έχουν να αντιμετωπίσουν πλήθος κοινωνικών προκλήσεων, συχνά δεν θέτουν ως προτεραιότητα τη δική τους υγεία. Παρόλα αυτά, είναι πάντα πρόθυμες να πάνε τα παιδιά τους στο γιατρό, εξηγεί ο Wainwright. Η Two-Generation Clinic αξιοποιεί τις επισκέψεις ρουτίνας των παιδιών, προσφέροντας ταυτόχρονα πρωτοβάθμια περίθαλψη στις μητέρες τους.

Ωστόσο, οι μπαμπάδες πολύ συχνά έμεναν έξω από αυτή τη διαδικασία. Μέλη της κλινικής άρχισαν να συζητούν μαζί τους για να δουν πως τα πάνε. Ο Wainwright ανέφερε ότι συχνά άκουγαν σχόλια όπως «Είμαι αρκετά στρεσαρισμένος, αλλά δεν θέλω να το επικοινωνήσω στη σύντροφό μου, καθώς είμαι εδώ για να τη στηρίξω.» Η έρευνα αυτή εξελίχθηκε γύρω από τέτοιου είδους συζητήσεις.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις προέκυψε μια μεγαλύτερη έρευνα από την οποία ο Wainwright άρχισε να μαθαίνει περισσότερα για τις εμπειρίες των μπαμπάδων, ειδικά όσες είναι σχετικές με τη σωματική και την ψυχική υγεία. Ίσως, οι επισκέψεις για τον έλεγχο ρουτίνας της υγείας του μωρού να μην είναι τα μοναδικά μέρη στα οποία μπορεί κανείς να βρει τους μπαμπάδες. Έτσι λοιπόν, άρχισε να συνομιλεί με τους μελλοντικούς μπαμπάδες που συναντούσε στους χώρους αναμονής των μαιευτηρίων. Επιπλέον, άρχισε να τους εξετάζει για παθήσεις, όπως η υπέρταση κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων.

Οι επαγγελματίες υγείας δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους νέους άνδρες, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι πρόθυμοι να επισκεφθούν κάποιον γιατρό. Ο Wainwright πρόσθεσε ότι η περίοδος της πατρότητας είναι μια καλή ευκαιρία για να προσεγγίσει κανείς τους άνδρες. Μάλιστα, μερικοί από τους άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα για την επιλόχεια κατάθλιψη και δεν λάμβαναν πρωτοβάθμια περίθαλψη, τώρα, παρακολουθούνται από το γιατρό Wainwright. Άλλοι έχουν ζητήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ο Wainwright εξηγεί ότι ο στόχος αυτής της έρευνας είναι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνδρες παραμένουν υγιείς, έτσι ώστε και η οικογένεια τους και η σχέση τους με τη σύντροφό τους να είναι υγιής επίσης.  «Πώς μπορούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να φροντίζουν τους εαυτούς τους για χάρη του μωρού τους, για χάρη της συντρόφου τους αλλά και για τον ίδιο τους τον εαυτό;»

Μοιραστείτε την ανάρτηση::