Κακάο: Το απολαυστικό ρόφημα που δυναμώνει το μυαλό, βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Είναι πιθανότατα το πιο υγιεινό ρόφημα που υπάρχει. Σε αντίθεση με πολλές άλλες αποκαλούμενες «υπερτροφές», υπάρχουν αμέτρητες επιστημονικές αποδείξεις που το υποστηρίζουν.

Ανακαλύψτε τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει αυτό το ρόφημα για την υγεία σας. Ενισχύει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Τι είναι το κακάο; Το κακάο προέρχεται από τους ξηρούς σπόρους του κακαόδεντρου, από τους οποίους παρασκευάζεται και η σοκολάτα. Οι καρποί του κακαόδεντρου έχουν σφαιρικό σχήμα και μήκος 20-25 εκατοστά. Κάθε καρπός περιέχει περίπου 40-50 σπόρους, γνωστούς ως κόκκους κακάο, οι οποίοι διαθέτουν χαρακτηριστική, πικάντικη γεύση και άρωμα.

Τα οφέλη του

  1. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  3. Υποστηρίζει το Καρδιαγγειακό Σύστημα
  4. Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες και ίσως ακόμη και από καρκίνο
  5. Ενισχύει τη διάθεση
  6. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

1. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Η τακτική κατανάλωση κακάο μπορεί να βελτιώσει την γνωστική μας ικανότητα, την προσοχή, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και τη μνήμη και να μειώσει την πνευματική κόπωση—όχι μόνο αμέσως μετά την κατανάλωσή του, αλλά ακόμη και μακροπρόθεσμα. Πολλά από αυτά τα οφέλη υφίστανται χάρη στη θεοβρωμίνη, την καφεΐνη και όλες αυτές τις φλαβονόλες. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει ορισμένα προβλήματα γνωστικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ενώ δεν υπάρχουν ακόμη κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κακάο και της ανοσοποιητικής λειτουργίας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι -με τις εντυπωσιακές ποσότητες φλαβονοειδών και μετάλλων- η κατανάλωση κακάο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου, ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση βακτηρίων και ιών, ενώ οι πολυφαινόλες του δίνουν τροφή στα καλά βακτήρια του εντέρου, τα οποία είναι επίσης απαραίτητα για τη διατήρηση ισχυρού ανοσοποιητικού.  Το κακάο μπορεί ακόμη και να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων του σώματός σας.

3. Υποστηρίζει το καρδιαγγειακό σύστημα

Η υψηλή συγκέντρωση θεοβρωμίνης και φλαβονολών του κακάο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μέταλλα όπως το κάλιο και ο ψευδάργυρος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ισχυρών αιμοφόρων αγγείων και ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος. Το κακάο μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη ροή του αίματος, να αποτρέψει τους θρόμβους αίματος, να αυξήσει την HDL (την «καλή» χοληστερόλη) και να προστατεύσει από την οξείδωση της LDL. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 57% σε σχετική μελέτη.

4. Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες και ίσως ακόμη και από καρκίνο

Οι πολυφαινόλες του κακάο διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Όλα αυτά προστατεύουν πολύ από το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή – και οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση των φλαβανολών κακάο μπορεί να προσφέρει προστασία από τα πάντα, από στεφανιαία νόσο έως χρόνια νεφρική νόσο.

5. Ενισχύει τη διάθεση

Με απλά λόγια, η σοκολάτα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλά. Μια ευρεία γκάμα χημικών ενώσεων του κακάο προσφέρει σημαντικές ιδιότητες ενίσχυσης της διάθεσης, όπως η θεοβρωμίνη, η καφεΐνη, η φαινυλαιθυλαμίνη (αλλιώς γνωστή ως το «φάρμακο της αγάπης») και μερικά από τα φυσικά αντικαταθλιπτικά του σώματος όπως  τρυπτοφάνη και σεροτονίνη.

6. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Το πόσο καλά κοιμάστε συχνά εξαρτάται από το πόσο αγχωμένοι είστε. Το κακάο μπορεί να είναι ταυτόχρονα ενεργητικό και ηρεμιστικό, δίνοντάς σας τη σωστή ισορροπία του καθενός, κάτι σαν προσαρμογόνα βότανα. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση (οι αϋπνικοί έχουν συχνά υψηλότερη αρτηριακή πίεση τη νύχτα) και να μετριάσει τις επιπτώσεις του άγχους (μια ακόμη αιτία που κρατά πολλούς από εμάς ξύπνιους τη νύχτα) λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μαγνησίου και τρυπτοφάνης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::