Κακός ύπνος: Αυτοί «απειλούνται» με γλάυκωμα στα μάτια

Μια νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι άτομα με κακής ποιότητας ύπνο, είτε κοιμούνται λιγότερο από το αναγκαίο ή υπερβολικά πολύ, καθώς και εκείνοι που ροχαλίζουν συχνά ή παρουσιάζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης από γλαύκωμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συνήθεια να κοιμάται κανείς λιγότερο από επτά ώρες ή περισσότερο από εννέα ώρες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος κατά 8%. Ειδικότερα, ο κίνδυνος για την πάθηση αυξάνεται κατά 12% για άτομα που υποφέρουν από αϋπνία, 4% για όσους ροχαλίζουν συστηματικά και 20% για εκείνους που είναι διαρκώς νυσταγμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναδεικνύουν την ανάγκη για αποκατάσταση ενός κανονικού ύπνου στους ανθρώπους υψηλού κινδύνου για γλαύκωμα, καθώς και για συχνούς οφθαλμολογικούς ελέγχους των ατόμων με διαταραχές του ύπνου. Το γλαύκωμα συνιστά βασική αιτία τύφλωσης και εκτιμάται ότι από αυτό θα πάσχουν 112 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έως το 2040.

Η απώλεια της όρασης είναι προοδευτική λόγω σταδιακής απώλειας των φωτοευαίσθητων κυττάρων στα μάτια και βλάβης του οπτικού νεύρου. Αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά, το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη τύφλωση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να θεμελιώσει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ κακού ύπνου-γλαυκώματος, παρά μόνο μια συσχέτιση ανάμεσά τους. Σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις, είναι πιθανό ότι το ίδιο το γλαύκωμα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και όχι το αντίστροφο.

Από την άλλη, μεταξύ άλλων, το άγχος και η κατάθλιψηπου συχνά συνοδεύουν τις διαταραχές του ύπνου, αυξάνουν την εσωτερική πίεση στα μάτια, πιθανώς λόγω της απορρυθμισμένης παραγωγής της ορμόνης κορτιζόλης, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος γλαυκώματος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::