Οι ίδιοι παράγοντες που εξασφαλίζουν μια υγιή καρδιά, οι ίδιοι παράγοντες συμβάλλουν και στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτά είναι τα αποτελέσματα στατιστικής έρευνας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις Καρδιοπάθειες και το Εγκεφαλικό, που παρουσιάστηκαν σε άρθρο ενημέρωσης της Εταιρείας εντός του 2022 στο περιοδικό Circulation.
Οι ειδικοί λένε ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης και η διατήρηση άλλων συμπεριφορών υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την καλή υγεία του εγκεφάλου.
Η βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνει τη λειτουργική ικανότητα να εκτελεί όλες εκείνες τις διαφορετικές εργασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο εγκέφαλος, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης, της αντίληψης, της μάθησης και της μνήμης, της επικοινωνίας, της επίλυσης προβλημάτων, της κρίσης, της λήψης αποφάσεων και του συναισθήματος.
Η γνωστική έκπτωση και η άνοια παρατηρούνται συχνά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλοαγγειακή νόσο και υποδηλώνουν πτώση της υγείας του εγκεφάλου. Αντίθετα, μελέτες δείχνουν ότι η διατήρηση της καλής αγγειακής υγείας σχετίζεται με την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.
Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες αυξάνεται σημαντικά — ακόμη περισσότερο από το ποσοστό θανάτου από καρδιακές παθήσεις:
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 54 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες το 2020, δηλαδή αύξηση 37% από το 2010 και αύξηση 144% τα τελευταία 30 χρόνια (1990-2020).
- Περισσότεροι από 1,89 εκατομμύρια θάνατοι αποδόθηκαν στη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες παγκοσμίως το 2020, σε σύγκριση με σχεδόν 9 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις.
- Οι παγκόσμιοι θάνατοι από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες αυξήθηκαν περισσότερο από 44% από το 2010 έως το 2020, σε σύγκριση με αύξηση 21% στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις.
- Οι θάνατοι από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες αυξήθηκαν κατά 184% τα τελευταία 30 χρόνια (1990-2020), σε σύγκριση με αύξηση 66% στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις την ίδια περίοδο
Επειδή τα δεδομένα επιπολασμού και θνησιμότητας παρακολουθούνται διαφορετικά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Στατιστική Ενημέρωση δεν προσφέρει συγκρίσιμα εθνικά δεδομένα για το 2020. Ωστόσο, σχεδόν 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ότι έχουν Νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες το 2017. Η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες μαζί ήταν η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ όλων των νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού.
Η ύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικής νόσου:
- Σε μια μετα-ανάλυση τεσσάρων διαχρονικών μελετών, ο κίνδυνος για άνοια που σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια ήταν σχεδόν διπλάσιος.
- Στη μελέτη ARIC Neurocognitive (12.515 συμμετέχοντες, μέση ηλικία 57 ετών, 24% Μαύροι συμμετέχοντες, 56% γυναίκες), η κολπική μαρμαρυγή συσχετίστηκε με μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση και άνοια σε διάστημα 20 ετών.
- Μια μετα-ανάλυση 10 προοπτικών μελετών (συμπεριλαμβανομένων 24.801 συμμετεχόντων) διαπίστωσε ότι η στεφανιαία νόσος συσχετίστηκε με 40% αυξημένο κίνδυνο κακών γνωστικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας ή της γνωστικής έκπτωσης.
Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές στο φύλο, τη φυλή/εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εγκεφαλική νόσο και άνοια, ένδειξη ότι οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας παίζουν επίσης ρόλο:
Από τις 54 εκατομμύρια και πάνω περιπτώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιών παγκοσμίως το 2020, σχεδόν 20 εκατομμύρια ήταν μεταξύ ανδρών, σε σύγκριση με σχεδόν 35 εκατομμύρια γυναίκες. Πάνω από διπλάσιες γυναίκες πέθαναν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες, σε σχέση με τους άντρες.