Καρκίνος του λάρυγγα: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα στο αυτί που μπορεί να είναι σημάδι

Παρά το γεγονός ότι πάνω από 2.000 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του λάρυγγα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πληροφορίες σχετικά με τη νόσο παραμένουν περιορισμένες. Ωστόσο, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένα «επίμονο» σύμπτωμα στο αυτί μπορεί να αποτελεί ένδειξη του προβλήματος. Ο καρκίνος του λάρυγγα ξεκινά από το φωνητικό κουτί και εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα άνω των 60 ετών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, αφήνοντας τους ασθενείς με μια μόνιμη τρύπα στο λαιμό, γνωστή ως τραχειοστομία.

Οι κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του λάρυγγα είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και μια ανθυγιεινή διατροφή με χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Παρότι η ακριβής αιτία δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Το NHS και η φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan της Βρετανίας επισημαίνουν ότι ο συνεχής πόνος στο αυτί είναι ένα συχνό προειδοποιητικό σημάδι της ασθένειας. Συχνά, αυτός ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από έναν επίμονο πονόλαιμο, καθώς τα δύο συμπτώματα φαίνεται να έχουν σχέση μεταξύ τους.

«Αν και ο πόνος προέρχεται από το λαιμό, τον νιώθετε στο αυτί σας εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διασταυρώνονται τα νεύρα στο κεφάλι και το λαιμό», εξηγεί ο Δρ. Ryan McSpadden του Roswell Park Comprehensive Cancer Centre και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα, αυτό το νεύρο ονομάζεται νεύρο του Arnold -ένας κλάδος του πνευμονογαστρικού νεύρου, που δίνει αίσθηση στο πίσω μέρος του λαιμού. Το νεύρο του Arnold δίνει αίσθηση στο ίδιο το αυτί, οπότε όταν έχετε κάτι που προκαλεί πόνο στο λαιμό σας, ο αναφερόμενος πόνος γίνεται αισθητός στο αυτί».

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα

Φυσικά, ο πόνος στο αυτί δεν είναι συνήθως σημάδι μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας και μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, από κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή ακόμα και συσσώρευση κεριού στο αυτί. Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν υποφέρετε από πόνο στο αυτί για περισσότερες από τρεις ημέρες.

Το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του λάρυγγα είναι η βραχνή φωνή για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Άλλες παρενέργειες που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • Εξόγκωμα/ Οίδημα στο λαιμό σας
  • Βήχας που διαρκεί
  • Δύσπνοια
  • Πόνος/Δυσκολία κατά την κατάποση
  • Υψηλός θόρυβος συριγμού κατά την αναπνοή

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή. Η κακοσμία του στόματος, η υπερβολική κούραση και η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικά σημάδια.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::