Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς ξεχωρίζουν τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Ποιος, όμως, είναι πιο υγιεινός ξηρός καρπός και σε ποια σημεία υπερέχει το καθένα;
Τα καρύδια θεωρούνται πρωταθλητές στα ω-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και τον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μειώνει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης και συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, τα καρύδια περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η μελατονίνη και οι πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από φθορά και φλεγμονές. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι η σχετικά υψηλή θερμιδική τους αξία, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση.
Από την άλλη πλευρά, τα αμύγδαλα υπερέχουν σε ασβέστιο και μαγνήσιο, δύο μέταλλα πολύτιμα για την υγεία των οστών και των μυών. Περιέχουν, επίσης, άφθονη βιταμίνη Ε, ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι φυτικές τους ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ενώ ο χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης τα καθιστά πιο κατάλληλα για άτομα με προδιάθεση σε διαβήτη. Επιπλέον, τα αμύγδαλα χορταίνουν γρήγορα, βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους.
Όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία, και οι δύο ξηροί καρποί είναι αρκετά πλούσιοι σε θερμίδες – περίπου 160–180 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια. Η ιδανική ποσότητα κυμαίνεται γύρω στη μία χούφτα την ημέρα, ώστε να αποκομίσει κανείς τα οφέλη χωρίς να υπερβεί τα όρια.
Συνοψίζοντας, τα καρύδια είναι ιδανικά για την καρδιακή και εγκεφαλική υγεία, ενώ τα αμύγδαλα ξεχωρίζουν για τη συμβολή τους σε γερά οστά, υγιές δέρμα και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Η επιλογή ανάμεσα στα δύο εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες και τις διατροφικές προτεραιότητες, ενώ ο καλύτερος συνδυασμός για τον οργανισμό είναι να εντάσσει κανείς και τους δύο τύπους ξηρών καρπών στη διατροφή του με μέτρο.