Με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 47 βαθμούς αυτή την εβδομάδα, πολλοί από εμάς θα στραφούμε στους ανεμιστήρες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δροσιστούμε κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Κρίση άσθματος
Τα νέα δεν είναι καλά για όσους πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα, καθώς η κυκλοφορία του αέρα με έναν ανεμιστήρα ενδέχεται να μεταφέρει εκτός από δροσιά, γύρη αλλά και και σκόνη.
Πριν θέσετε, λοιπόν, σε λειτουργία τον ανεμιστήρα, ρίξτε του μια προσεκτική ματιά. Εάν οι λεπίδες έχουν σκόνη, αυτά τα σωματίδια θα διαχέονται στον αέρα κάθε φορά που τον ενεργοποιείτε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μία κρίση άσθματος.
Αφυδάτωση του δέρματος και των βλεννογόνων
Το να αφήνετε τον ανεμιστήρα όλη νύχτα αναμμένο, μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το δέρμα σας, καθιστώντας το στεγνό και ξηρό.
Η συνεχής ροή αέρα που βγάζει ο ανεμιστήρας μπορεί, επίσης, να έχει τον ίδιο αντίκτυπο για τα μάτια και το στόμα σας. Ο κίνδυνος έχει βρεθεί πως είναι μεγαλύτερος για όσους κοιμούνται έχοντας τον ανεμιστήρα στη μεσαία ένταση.
Θερμοπληξία
Αν και ο ανεμιστήρας δίνει την αίσθηση της δροσιάς, στην πραγματικότητα απλά ανακυκλώνει τον θερμό αέρα στο δωμάτιο που βρίσκεστε. Η αίσθηση της δροσιάς που έχουμε όταν τον χρησιμοποιούμε οφείλεται στην ταχύτερη εξάτμιση του ιδρώτα μας. Κάτι που κάνει ουσιαστικά το σώμα μας να χάσει νερό πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όμως, πόσες φορές θα σηκωθούμε να πιούμε νερό;; Θεωρητικά, επομένως, αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
Εάν, μάλιστα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από εκείνη του ανθρωπίνου σώματος – όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες λόγω του καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας – η χρήση ανεμιστήρα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του ατόμου. Κάτι το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο για θερμό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δυσκαμψία
Όσοι επιλέγουν να κοιμηθούν με τον ανεμιστήρα ανοιχτό όλη νύχτα, συνήθως ξυπνούν με δυσκαμψία το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συμπυκνωμένος δροσερός αέρας κάνει τους μυς να τεντωθούν και να σφίξουν. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν πιο συχνά όσοι τοποθετούν τον ανεμιστήρα στο ύψος του λαιμού και του προσώπου τους.