Κοκκύτης: Δραματική η αύξηση των κρουσμάτων

Ο κοκκύτης, γνωστός και ως “μακρόσυρτος βήχας”, επανεμφανίζεται δυναμικά, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια άκρως μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Bordetella pertussis και πλήττει κυρίως παιδιά, αλλά και ανεμβολίαστους ενήλικες.

Αύξηση των κρουσμάτων

Η αναζωπύρωση της νόσου αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας βασικός λόγος είναι η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ορισμένες περιοχές, είτε λόγω παραπληροφόρησης είτε λόγω έλλειψης πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που καθιστά τους εφήβους και τους ενήλικες ευάλωτους.

Συμπτώματα και κίνδυνοι

Ο κοκκύτης ξεκινά με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος, όπως καταρροή, πυρετό και ήπιο βήχα. Ωστόσο, μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, ο βήχας γίνεται έντονος και παροξυσμικός, με αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή και χαρακτηριστικό “κοκκύτη” ήχο κατά την εισπνοή. Στα βρέφη, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, σπασμούς, ακόμη και θάνατο.

Πρόληψη και προστασία

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης κατά του κοκκύτη. Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στα βασικά παιδιατρικά προγράμματα παρέχουν υψηλή προστασία, αν και απαιτείται αναμνηστική δόση για τη διατήρηση της ανοσίας. Οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ώστε να προστατευθούν τα νεογνά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία του κοκκύτη. Αντιβιοτικά μπορούν να περιορίσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Επιπλέον, η απομόνωση των ασθενών συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς.

Η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη υπογραμμίζει τη σημασία της διαρκούς ενημέρωσης και της επένδυσης στα προγράμματα εμβολιασμού. Η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι σε αυτήν την απειλητική νόσο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::