Κομβική ανακάλυψη για τον διαβήτη: Τι μπορεί να κάνει στο αίμα το εκχύλισμα ντάλιας

Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Otago ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από πέταλα άνθους ντάλιας μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Alexander Tups, νευροενδοκρινολόγο στο Κέντρο Νευροενδοκρινολογίας, διαπίστωσε ότι η μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο –η οποία συχνά επιδεινώνεται από το δυτικό διατροφικό πρότυπο– μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η ομάδα στη συνέχεια εντόπισε ένα αντιφλεγμονώδες φυτικό μόριο που επηρεάζει τον εγκέφαλο και ενισχύει σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου. «Ανακαλύψαμε ότι το φυτό ντάλια αποτελεί μια καλλιεργήσιμη πηγή αυτού του μορίου, και περιέχει δύο επιπλέον φυτικά συστατικά που ενισχύουν την αρχική δράση. Αυτό εμπόδισε ειδικά τη φλεγμονή του εγκεφάλου και βελτίωσε τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε προκλινικές δοκιμές», δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Tups.

Περίπου το 25% του ενήλικου πληθυσμού στην πόλη Οτερόα έχει προδιαβήτη -μια κατάσταση όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ελαφρώς αυξημένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το άτομο κινδυνεύει να νοσήσει από διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με τις στατιστικές, χωρίς κάποια ιατρική παρέμβαση, περίπου το 70% των ανθρώπων με προδιαβήτη θα εμφανίσει σε διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή του.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη διασταυρούμενη κλινική δοκιμή σε συμμετέχοντες με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι το εκχύλισμα ντάλιας βελτίωσε σημαντικά τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Σε προκλινικές μελέτες σε ζώα, οι ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου, να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε με μια επιχορήγηση το 2015 σε συνεργασία με το Plant and Food Research και οκτώ χρόνια μετά το θεωρεί κορυφαίο γεγονός της καριέρας του, λέει καθηγητής Tups και προσθέτει: «Συχνά η δουλειά του επιστήμονα τελειώνει όταν βρίσκουμε τον μηχανισμό του πώς λειτουργεί κάτι. Οπότε σε αυτή την περίπτωση η εύρεση τριών ενώσεων που απαντώνται σε ένα λουλούδι, εν προκειμένω στην ντάλια, και οι οποίες σε συνδυασμό βελτίωσαν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η διαταραχή της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω και πιστεύω πραγματικά ότι το αποτέλεσμα της εντατικής έρευνάς μας θα ωφελήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την πάθηση».

Η ανακάλυψη έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με την Otago Innovation Limited (OIL) και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να φέρει στην αγορά ένα φυσικό συμπλήρωμα με εκχύλισμα ντάλιας, με στόχο τη στήριξη των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Ο επικεφαλής του έργου της OIL Dr. Graham Strong τονίζει ότι η συνεργασία συγκεντρώνει διαφορετικές προοπτικές, γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη, οδηγώντας σε ένα καινοτόμο και επιστημονικά τεκμηριωμένο διατροφικό προϊόν.

«Αυτή η ποικιλομορφία, μαζί με τις επενδύσεις μας και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, οδήγησε στην κυκλοφορία ενός προϊόντος με το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι που σχετιζόμαστε. Το προϊόν παρέχει ένα μοναδικό μείγμα θρεπτικών συστατικών για την υποστήριξη των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Οι δοκιμές έδειξαν ότι αυτό θα είναι χρήσιμο για όσους έχουν διαγνωστεί με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 για να βοηθήσουν να σταματήσει η εξέλιξη της πάθησης», λέει εμφανώς ικανοποιημένος ο Dr. Strong.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::