«Οι κρίσεις ήρθαν και μου δημιούργησαν διάφορα πρακτικά θέματα», εξομολογήθηκε στην κάμερα του «Happy Day»και περιέγραψε την εμπειρία της:” Έχω ταξιδέψει σε όλον τον πλανήτη μην έχοντας φοβηθεί ποτέ. Το να βιώσω κρίση πανικού στο αυτοκίνητο που δεν το ένιωσα πουθενά, ένιωσα ότι κινδυνεύει η ζωή μου. Αυτό μου δημιούργησε μια φοβία με αποτέλεσμα για 1-2 χρόνια να μην οδηγώ. Μετά, δεν μπορώ να ταξιδέψω, έχω ακυρώσει δουλειές γιατί δεν μπορώ να μπω σε αεροπλάνο. Έμαθα να το διαχειρίζομαι με βοήθεια. Φέτος το καλοκαίρι μου συνέβη αρκετές φορές. Είχε να συμβεί έναν χρόνο και φέτος λιποθύμησα κάποιες φορές και είχε να κάνει με την κρίση πανικού που δημιουργεί μια τρομοκρατία στο μυαλό σου ότι κάτι παθαίνεις”
Μια πρωτότυπη αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού
Μια TikToker, ωστόσο, φαίνεται να έχει βρει μια πιθανή λύση για τις κρίσεις πανικού. Δείτε τι ακριβώς κάνει κάθε φορά που νιώθει ότι την κυριεύει μια κρίση πανικού για να την ξεπεράσει και τι λένε οι ειδικοί για αυτό το κόλπο.
«Ο θεραπευτής μου μού είπε να φάω μια ξινή καραμέλα ή ζελεδάκι όποτε νιώθω μια κρίση πανικού να έρχεται», λέει η γυναίκα στο βίντεo της. «Και όταν λέω ότι ποτέ δεν θα με έβγαζε τίποτα πιο γρήγορα από τη δίνη μιας κρίσης πανικού, το εννοώ».
Η γυναίκα αναφερόταν στα ζελεδάκια Warheads, αλλά ενδεχομένως οποιαδήποτε ξινή ή πικρή καραμέλα μπορεί να λειτουργήσει. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται περίεργη λύση για το άγχος, ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό το κόλπο θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετικό.
«Υπάρχει σίγουρα αλήθεια και επιστημονική εξήγηση πίσω από την κατανάλωση ξινής ή πικάντικης καραμέλας για την ανακούφιση από το άγχος και τις κρίσεις πανικού», λέει στην USA Today ,η σύμβουλος ψυχικής υγείας Catherine Del Toro.
«Είναι ένα υπέροχο «therapy hack» που είναι πρακτικό γιατί μπορείς να κουβαλάς μαζί σου μια ξινή καραμέλα οπουδήποτε». Η Ντελ Τόρο επιβεβαιώνει τη βασική επιστήμη πίσω από αυτό, η οποία είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί «να χειριστεί μόνο μία έκτακτη ανάγκη τη φορά»—που σημαίνει ότι εάν πρέπει να επικεντρωθεί στην ισχυρή γεύση στο στόμα του ατόμου που έχει την κρίση, δεν μπορεί να στρέψει την πλήρη προσοχή του για την εξέλιξη της κρίσης πανικού.
Με άλλα λόγια, το πιπίλισμα μιας ξινής καραμέλας είναι μια τεχνική περισπασμού που διακόπτει την απόκριση «πάλης ή φυγής» του εγκεφάλου . Τα πικάντικα φαγητά μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό, όπως και η γιόγκα, η χειροτεχνία, η βαθιά αναπνοή ή ακόμη και το να κρατάς ένα παγάκι, λένε οι ειδικοί στις USA Today και In the Know.
Η ειδικός ψυχικής υγείας Melissa Miller από το FOLX Health λέει ότι τέτοιες θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα εάν συνδυαστούν με μια αυτοκαταπραϋντική μάντρα, όπως “δεν διατρέχω πραγματικό κίνδυνο” ή “Ο πανικός μου θα περάσει”.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι αυτή είναι απλώς μια προσωρινή λύση και όχι υποκατάστατο πιθανής θεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής. «Μην περιμένετε ότι αυτό θα θεραπεύσει το τραύμα που οδηγεί σε κρίσεις πανικού», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Stephanie Sarkis στην USA Today.