Τι είναι το κυδώνι
Το κυδώνι είναι ο καρπός της κυδωνιάς, ενός δέντρου που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 8 μέτρα. Οι καρποί του κυδωνιού έχουν συνήθως στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα, με μήκος 7-12 εκατοστά και πλάτος 6-9 εκατοστά. Η σάρκα του κυδωνιού είναι λευκοκίτρινη, ενώ ο φλοιός του είναι λεπτός και ινώδης. Όταν είναι άγουρο, το κυδώνι έχει πράσινο χρώμα, ενώ καθώς ωριμάζει, γίνεται κίτρινο ή πορτοκαλί.
Προέρχεται από τη νοτιοδυτική Ασία και συγκεκριμένα από την περιοχή του Καυκάσου. Από την αρχαιότητα, το κυδώνι θεωρούνταν σύμβολο ομορφιάς και αγάπης. Η φήμη του καρπού πηγάζει από την ελληνική μυθολογία, όπου ο Πάρις χάρισε στην Αφροδίτη ένα «χρυσό μήλο» ως ένδειξη ομορφιάς και έρωτα.
Κυδώνι: Διατροφική αξία
Τα 100 γραμμάρια κυδωνιού περιέχουν τα εξής θρεπτικά συστατικά:
- Θερμίδες: 57
- Λιπαρά: 0,1 g
- Πρωτεΐνες: 0,4 g
- Υδατάνθρακες: 15,3 g
- Φυτικές ίνες: 1,9 g
- Βιταμίνη C: 10 mg (12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ΣΗΠ)
- Χαλκός: 0,1 mg (7% της ΣΗΠ)
- Βιταμίνη Β6: 0,1 mg (5% της ΣΗΠ)
- Σίδηρος: 0,1 mg (1% της ΣΗΠ)
- Κάλιο: 130 mg (3% της ΣΗΠ)
- Μαγνήσιο: 10 mg (2% ΣΗΠ)
Κυδώνι: Oφέλη
Το κυδώνι έχει τα εξής οφέλη για την υγεία:
- Προλαμβάνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό
- Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
- Βελτιώνει την πέψη
- Ανακουφίζει από τη ναυτία
- Συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
1. Προλαμβάνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, ναυτία και ρέψιμο.
Η πολλά υποσχόμενη έρευνα δείχνει ότι το κυδώνι θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη της ΓΟΠ. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obstetrics and Gynecology έδειξε ότι η λήψη κυδωνιού μετά τα γεύματα ήταν εξίσου αποτελεσματική με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΓΟΠ σε έγκυες γυναίκες.
Μια άλλη μελέτη από το Ιράν είχε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι το σιρόπι κυδωνιού ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα κοινό φάρμακο στη μείωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ σε παιδιά και βρέφη.
2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Το κυδώνι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, οι οποίες είναι ισχυρές ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν ασθένειες και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες.
Όχι μόνο το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων αντιοξειδωτικών, όπως το καφεοϋλοκινικό οξύ και η ρουτίνη.
3. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα
Στην παραδοσιακή ιατρική, οι σπόροι του καρπού του κυδωνιού χρησιμοποιούνταν συχνά για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Πιο πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φρούτων και των σπόρων, σημειώνοντας ότι τα κυδώνια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και να υποστηρίξουν την κινητικότητα του εντέρου.
Ένα ζωικό μοντέλο έδειξε ότι το εκχύλισμα σπόρων βοήθησε στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου ενώ επίσης ενίσχυε τη χαλάρωση των μυών. Βοήθησε επίσης στην ενεργοποίηση ορισμένων υποδοχέων στο έντερο για την τόνωση των συσπάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Ο καρπός είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology, η λήψη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της συχνότητας των κοπράνων σε άτομα με δυσκοιλιότητα.
4. Προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες
Τα κυδώνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
5. Βελτιώνει την πέψη
Τα κυδώνια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
6. Ανακουφίζει από τη ναυτία
Τα κυδώνια έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη.
7. Συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
Τα κυδώνια περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ποιοι δεν πρέπει να τα τρώνε
Τα κυδώνια είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα άτομα με αλλεργία στα μήλα ή τα αχλάδια μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στα κυδώνια.
Πώς να το φάτε
Τα κυδώνια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα ή σε μορφή μαρμελάδας, γλυκό του κουταλιού, ζελέ ή χυμού. Όταν καταναλώνονται ωμά, τα κυδώνια μπορεί να είναι σκληρά και δύσκολα στη μάσηση. Για να μαλακώσουν, μπορούν να μαγειρευτούν.
Εδώ είναι μερικές ιδέες για να απολαύσετε τα κυδώνια:
- Ωμά: Κόψτε τα κυδώνια σε φέτες και προσθέστε τα σε σαλάτες, δημητριακά ή γιαούρτι.
- Μαγειρεμένα: Βράστε, ψήστε ή κάντε στιφάδο τα κυδώνια.
- Σε μορφή μαρμελάδας, γλυκό του κουταλιού, ζελέ ή χυμού: Τα κυδώνια γίνονται μια νόστιμη και θρεπτική μαρμελάδα, ζελέ ή χυμό.