Λιγότερα χρήματα παίρνουν οι γιατροί στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Χαώδεις είναι η διαφορές στις αμοιβές των γιατρών μεταξύ Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Με την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται καθημερινά και το κόστος ζωής να είναι στα ύψη, οι Έλληνες γιατροί καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από 3.500 ευρώ τον μήνα, όταν οι συνάδελφοί τους στη Γερμανία εισπράττουν μηνιαίως 12.500 ευρώ, στη Γαλλία 7.000 και στην Ισπανία 6.500 ευρώ.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας αναζητεί τρόπους να λύσει τον “γόρδιο δεσμό” της κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποκαλύπτουν πως η Ελλάδα έχει μείνει δεκαετίες πίσω στην αποζημίωση της μισθωτής εργασίας στους γιατρούς και όχι μόνον…

Η Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται την προ-τελευταία θέση, πριν από την Ουγγαρία. Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην κορυφή, με μισθούς άνω των 21.000 ευρώ στους ειδικευμένους γιατρούς, ενώ ψηλά είναι και χώρες, όπως η Πολωνία (89.978 ευρώ).

Τα παραπάνω ποσά δεν αποτυπώνουν ακριβώς την εικόνα, η οποία είναι πολύ χειρότερη για τη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι πως στο Λουξεμβούργο, το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός ειδικευμένου γιατρού μπορεί να φτάσει τα 330.000 ευρώ και στην Ολλανδία τα 240.000 ευρώ.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, λέγοντας πως η Κύπρος δίνει 5.000 ευρώ το μήνα σε ένα γιατρό του ΕΣΥ και δεν έχει γιατρούς, ενώ η Ρουμανία δίνει 7.000 ευρώ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η έλλειψη γιατρών, ιδιαίτερα σε ορισμένες ειδικότητες σήμερα είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Όπως είπε, η αμοιβή για την εφημέρευση ενός αναισθησιολόγου είναι 250 ευρώ και δεν μπορούμε όμως να φτάσουμε τους μισθούς άλλων χωρών.

Η ιδέα να πάμε το γενικό μισθό στο ΕΣΥ στα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Δεν το αντέχει το κράτος. Οι μεγάλοι μισθοί στη Ιρλανδία είναι συνέπεια της μεγάλης έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στη χώρα αυτή“, σημείωσε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::