Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό σπόρο που μπορεί να προστεθεί σε πολλές συνταγές και να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Έχει χρυσαφί ή καφέ χρώμα και είναι πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία. Ας ανακαλύψουμε περισσότερα για αυτόν τον πολύτιμο σπόρο και τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τον εντάξετε στη διατροφή σας.
Τι είναι ο λιναρόσπορος;
Ο λιναρόσπορος είναι ο σπόρος του φυτού λινάρι. Αυτοί οι σπόροι είναι εξαιρετικά μικροί και θυμίζουν σε μέγεθος και σχήμα τους σπόρους του σουσαμιού, ενώ το χρώμα τους ποικίλλει από χρυσαφί έως καφέ. Το λινάρι καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, όχι μόνο για τους σπόρους και το λάδι του αλλά και για τις ίνες του. Μάλιστα, τα λινά υφάσματα που φοράμε προέρχονται από τους ινώδεις μίσχους του φυτού.
Οφέλη του λιναρόσπορου για την υγεία
Ο λιναρόσπορος περιέχει πολλά ευεργετικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, λιγνάνες, αντιοξειδωτικά, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα, όπως θειαμίνη και μαγνήσιο. Επιπλέον, αποτελεί μια από τις λίγες φυτικές πηγές των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ένα σημαντικό θρεπτικό στοιχείο που βρίσκεται επίσης στα ιχθυέλαια. Αυτά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Ο λιναρόσπορος είναι ακόμη πολύτιμος για το δέρμα. Είναι πλούσιος σε σελήνιο, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και πρωτεΐνη. Το σελήνιο και η πρωτεΐνη κρατούν μακριά τις ρυτίδες, η βιταμίνη Ε ενισχύει την υγρασία του δέρματος και το μαγνήσιο ρυθμίζει τα επίπεδα άγχους. Τα υγιεινά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στο λινάρι είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της ακμής και των δερματικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.
Οι ευεργετικές ιδιότητες τους για την υγεία, όπως ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η βελτίωση του επιπέδου της χοληστερόλης, είναι που έχουν κάνει τους λιναρόσπορους εξαιρετικά αγαπημένους. Αποτελούν πηγή φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που βοηθούν στη βελτίωση της ευεξίας σας, ενώ μπορούν να καταναλωθούν σε σκόνη, αυτούσιοι ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
Λιναρόσποροι για την πέψη
Η μαγική ικανότητα του λιναρόσπορου να μειώνει τη χοληστερόλη και να «αυξάνει την απέκκριση λίπους» οφείλεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο είδος ινών που ονομάζεται βλεννώδες κόμμι, μια υδατοδιαλυτή ίνα που σχηματίζει πήκτωμα και μεταφέρεται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Μετά την κατανάλωση της τροφής, το κόμμι συγκρατεί την τροφή στο στομάχι και αυξάνει τον κορεσμό. Βρίσκεται, επίσης, στα φύκια και τα όσπρια. Αν έχετε μουλιάσει ποτέ λιναρόσπορους σε νερό και παρατηρήσατε πόσο γλοιώδεις γίνονται. Όταν τρώγεται, αυτή η διαλυτή ίνα που σχηματίζει γέλη μπορεί να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.
«Ο λιναρόσπορος έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες και μπορεί να διογκώσει τα κόπρανα για να τα κάνει να κινούνται πιο γρήγορα στο παχύ έντερο», εξηγεί η April Panitz, πιστοποιημένη διατροφολόγος στην Amenta Nutrition. «Έτσι βοηθάει όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα ή που έχουν ακανόνιστες κενώσεις» λέει.
Όλες αυτές οι ίνες σημαίνουν είναι ευεργετικές και για το μικροβίωμα του εντέρου. Μαζί με τις υψηλές του ποσότητες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει αποδειχθεί ότι μεταβάλλει τη μικροβιακή σύνθεση του εντέρου ενισχύοντας την παραγωγή περισσότερων των ευεργετικών βακτηρίων που βοηθούν στη διατήρηση και επούλωση της επένδυσης του εντέρου, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ επιβραδύνει την εξέλιξη ασθενειών, όπως ο καρκίνος και μειώνει τη φλεγμονή.
Οι λιγνάνες που βρίσκονται στον λιναρόσπορο μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, την ενδομητρίωση και να μειώσουν τα ήπια συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και κολπική ξηρότητα. «Αυτές οι λιγνάνες είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες σε όλο το σώμα», προσθέτει η ειδικός.