Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Μελέτες έδειχναν ότι υπήρχε υψηλότερη πιθανότητα να πάθει θρόμβωση μια γυναίκα στην ηλικία των 30-40

Στην απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό αλλά και στη στάση την οποία η ίδια είχε κρατήσει την περίοδο της πανδημίας, μίλησε το πρωί της Παρασκευής 10/5 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη είπε πως αισθάνθηκε δικαιωμένη για την αποφασιστικότητα που επέδειξε τότε και για την αντίθεση την οποία είχε εκφράσει στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχετικά με τα περιστατικά επιπλοκών σε τρεις γυναίκες στη χώρα μας υπογράμμισε πως «το νούμερο δεν είναι τραγικό. Το τραγικό είναι ότι υπήρχε άλλη λύση. Εκείνη την εποχή χάναμε 30 με 50 ανθρώπους την ημέρα. Υπήρχε εναλλακτική λύση όμως. Υπήρχε άλλο εμβόλιο».

Για τη στάση την οποία η ίδια κράτησε, σχολίασε «εκείνο που με καθοδήγησε δεν ήταν και οι αποφάσεις άλλων χωρών. Υπήρχαν μελέτες οι οποίες έδειχναν ότι υπήρχε υψηλότερη πιθανότητα να πάθει μια γυναίκα στην ηλικία των 30-40 χρονών θρόμβωση από το εμβόλιο αυτό».

«Οι παρενέργειες εμφανίζονταν τις πρώτες 41 ημέρες»

Μιλώντας για τις παρενέργειες δήλωσε πως εμφανίζονταν τις πρώτες 41 ημέρες. «Σήμερα δεν μπορούν να υπάρχουν παρενέργειες. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ευγνωμονούμε το ότι ζούμε και δεν έχουμε παρενέργειες» εξήγησε.

Είπε βέβαια πως σωστά εμβολιαστήκαμε αλλά θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα να «διαλέξουμε ένα εμβόλιο που δεν είχε αυτή την επιπλοκή».

Κλείνοντας υπογράμμισε πως σχετικά με τις συζητήσεις που υπήρξαν γύρω από το γεγονός ότι η κ. Λινού είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να υποστηρίζει κάποια πολιτική ατζέντα υποστήριξε πως «δεν πρέπει να ανακατεύουμε την επιστημονική γνώση με την πολιτική. Κάνεις δεν πρέπει να υπερβαίνει την επιστημονική απόφαση και κάνεις επιστήμονας δεν πρέπει να ακούει τους πολίτικους όταν πρόκειται να μιλήσει για ιατρικά θέματα».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::