Το μέλι μανούκα, που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία, έχει κερδίσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας λόγω των ισχυρών αντιβακτηριακών και αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μείωση του μεγέθους των καρκινικών όγκων, προσφέροντας νέες ελπίδες στην ογκολογική έρευνα.
Μια από τις βασικές ενώσεις που κάνουν το μέλι μανούκα τόσο ιδιαίτερο είναι η μεθυλογλυοξάλη (MGO), η οποία παρουσιάζει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το MGO μπορεί να προκαλέσει απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, δηλαδή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, μειώνοντας έτσι την εξάπλωση του όγκου. Παράλληλα, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μέλι μανούκα δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα από οξειδωτικό στρες και φλεγμονές, οι οποίες συχνά συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.
Επιπλέον, μελέτες σε εργαστηριακά μοντέλα έχουν δείξει ότι το μέλι μανούκα μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, καθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στις φαρμακευτικές θεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες, προσφέροντας έναν φυσικό τρόπο υποστήριξης των ασθενών.
![](https://ygeiatora.gr/wp-content/uploads/2018/07/dummy-ad-300x250-1.jpg)
Ωστόσο, ενώ τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του μελιού μανούκα στη θεραπεία του καρκίνου. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή του ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά τονίζουν ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις ιατρικές θεραπείες.
Συμπερασματικά, το μέλι μανούκα αποτελεί ένα φυσικό προϊόν με σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν και βρίσκεται ακόμη υπό επιστημονική διερεύνηση, η πιθανή συμβολή του στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων καθιστά απαραίτητη την περαιτέρω μελέτη του, ώστε να ενσωματωθεί με ασφάλεια στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις.