Μέχρι και δύο χρόνια αναμονής για χειρουργείο σε επτά νοσοκομεία της Ελλάδας

Ακόμη κι αν βρεθεί μόνιμη λύση με τους αναισθησιολόγους εξακολουθεί να αυξάνεται η λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία, υποστηρίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο οποίος κάνει λόγο για “λειτουργικό κατήφορο”.

“Με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά, αλλά όταν μπαλώνουμε μία τρύπα, ανοίγουμε μία άλλη. Το προσωπικό που απέμεινε είναι εξαντλημένο, κουρασμένο και οι μετακινήσεις οδηγούν σε επι πλέον παραιτήσεις”, εξηγεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

“Και ανσισθησιολόγοι να υπήρχαν σήμερα στα νοσοκομεία ήταν αδύνατον να ανοίξουν χειρουργικές αίθουσες, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Οι λίστες αναμονής υπερβαίνουν τα δύο έτη για χειρουργείο σε παιδιά και ενήλικες”, επισημαίνει.

Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση σε επτά νοσοκομεία είνα η ακόλουθη:

Νοσοκομείο Χανίων

Έκλεισε η Παιδοχειρουργική κλινική και ένα παιδί με σκωληκοειδίτιδα πρέπει να διακομισθεί στο Ηράκλειο ή στην Αττική για να χειρουργηθεί.

Ήταν δύο παιδοχειρουργοί που λειτουργούσαν την κλινική. Αποφάσισαν να μετακινήσουν για εφημερίες τη μία γιατρό στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, γιατί και εκεί έχουν απομείνει δύο παιδοχειρουργοί. Η γιατρός παραιτήθηκε και η παιδοχειρουργική του νοσοκομείου έκλεισε.

Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

Από την 1η Φεβρουαρίου υπήρξε απόφαση για διακοπή των τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 5. Ενδεικτικό της πίεσης είναι πως με 7 αναισθησιολόγους λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες.

Την 1η Φεβρουαρίου απέμειναν 5 αναισθησιολόγοι και πήραν απόφαση και έκλεισαν τα τακτικά χειρουργεία. Η λύση που βρέθηκε είναι μετακινήσεις: ένας αναισθησιολόγος από το “Παπαγεωργίου” και ένας αναισθησιολόγος με μπλοκάκι, ο οποίος δεν εφημερεύει. Λειτουργούν, τελικά, 2 ή 3 χειρουργικές αίθουσες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::