Μια τροφή που αξίζει να καταναλώνετε καθημερινά για να φτάσετε τα 100 χρόνια Παρόλο που κάποιες τροφές σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η ειδικός σε θέματα υγείας και μακροζωίας των γυναικών, Jennifer Scheinman, RD, τονίζει πως καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα, φτωχά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.
Αυτό που μετράει είναι η συνολική ποιότητα της διατροφής μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα που δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, ενώ περιορίζει το κόκκινο κρέας, μπορεί να προσθέσει χρόνια ζωής. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, το οποίο έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι προάγει τη μακροζωία.
Αν δεν είστε συνηθισμένοι να τρώτε με αυτόν τον τρόπο, η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να είναι δύσκολη – ειδικά επειδή θέλετε να διατηρήσετε τις πιο υγιεινές συνήθειές σας μακροπρόθεσμα και όχι μόνο για μία ή δύο εβδομάδες.
Όταν πρόκειται να κάνετε μακροχρόνιες υγιεινές διατροφικές αλλαγές, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μικρά βήματα αντί για μια σημαντική ξαφνική, δραστική αλλαγή. Εάν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100, η διαιτολόγος και ειδικός σε θέματα μακροζωίας Ella Davar, RD, CND, CHC, λέει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που συνιστά να ξεκινήσετε να το τρώτε βρίσκοντας τρόπους να το ενσωματώσετε σε τουλάχιστον ένα από τα γεύματά σας κάθε μέρα και αυτό είναι τα… φυλλώδη λαχανικά.
Η ίδια εξηγεί ότι τα φυλλώδη πράσινα (όπως το λάχανο, το σπανάκι κ.α.) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.
Μάλιστα, στο πλαίσιο σχετικής επιστημονικής μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες φυλλώδη λαχανικά την ημέρα είχαν επίπεδα υγείας που προσομοίαζαν με ανθρώπους που ήταν 11 χρόνια νεότεροι σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα – μια αρκετά τεράστια διαφορά!
Ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα που συνδέονται με τη μακροζωία, ένας λόγος για τον οποίο η Davar συνιστά να ξεκινήσετε με φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι επειδή είναι εξαιρετικά εύκολο να ενσωματωθούν σε μια ποικιλία γευμάτων. «Μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε φυλλώδη λαχανικά στα γεύματα προσθέτοντάς τα σε σαλάτες, smoothies κ.α.. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε σάντουιτς, ντρέσινγκ για σαλάτες, σάλτσες ή να προστεθούν σε σούπες για ενίσχυση των θρεπτικών συστατικών τους», εξηγεί.
Όταν αρχίσετε να προσθέτετε φυλλώδη χόρτα στη διατροφή σας, η Davar λέει ότι μπορείτε να περιμένετε να δείτε αλλαγές στην υγεία σας πολύ άμεσα. «Βραχυπρόθεσμα, η τακτική ενσωμάτωση λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, απώλεια βάρους, βελτιωμένη πέψη και ενισχυμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα λαχανικά μπορεί επίσης να συμβάλουν σε καλύτερο δέρμα και μειωμένη φλεγμονή, παρέχοντας μια συνολική αίσθηση ευεξίας», λέει.