Μια συνηθισμένη πολυβιταμίνη καθυστερεί την απώλεια μνήμης κατά δύο χρόνια

Μια συνηθισμένη πολυβιταμίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου υποστηρίζει μια νέα ιατρική έρευνα που δημοσιεύεται στο American Journal of Clinical Nutrition. Τα πρόσφατα ευρήματα αναφέρουν ότι αυτό το απλό συμπλήρωμα είναι ενδεχομένως ικανό να προλάβει ή να καθυστερήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον σε μια μακρά συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολυβιταμινών.

Παρά το γεγονός ότι αρκετές μελέτες έχουν αμφισβητήσει τον ρόλο των πολυβιταμινών στην ανθρώπινη υγεία, η τελευταία έρευνα αξιοποίησε πρωτοφανή εργαλεία, για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Τα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν μελέτης που διεξήγαγε η ομάδα του μη κερδοσκοπικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, αναλύοντας δεδομένα από την εκτεταμένη μελέτη COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), που περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση των γνωστικών λειτουργιών 21.442 Αμερικανών, ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι μελετητές ασχολήθηκαν, ειδικότερα, με τη μετα-ανάλυση σε τρεις διαφορετικές μελέτες, που περιλάμβαναν συνολικά περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην επεισοδιακή μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης προσωπικών εμπειριών και γεγονότων, μια βασική πτυχή της γνωστικής υγείας, που συχνά επιδεινώνεται με την ηλικία, αξιοποιώντας για πρώτη φορά προσωπικές, ολοκληρωμένες νευροψυχολογικές αξιολογήσεις για την καταγραφή λεπτών αλλαγών σε πολλαπλούς γνωστικούς τομείς.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο ετών, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες παρουσίασαν σημαντικά ευνοϊκότερη μεταβολή στην επεισοδιακή μνήμη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι η χρήση πολυβιταμινών ενδεχομένως επιβράδυνε τη γνωστική γήρανση κατά δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση στην εκτελεστική λειτουργία ή την προσοχή.

«Ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης προκαλεί έντονη ανησυχία στους ηλικιωμένους. Η μετα-ανάλυση τριών ξεχωριστών μελετών παρέχει ισχυρές και συνεπείς αποδείξεις ότι η καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης, που περιέχει περισσότερα από 20 βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης, καθιστώντας έτσι αυτό το απλό συμπλήρωμα μια ελκυστική και προσιτή προσέγγιση για την επιβράδυνση της γνωστικής γήρανσης», αναφέρει ο συντάκτης Chirag Vyas, MBBS, MPH, ερευνητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH).
Μοιραστείτε την ανάρτηση::