Μπορεί να είναι ο κουρκουμάς επικίνδυνος για τα νεφρά;

Τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία μας είναι γνωστά. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ειδικά για τα νεφρά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ποσότητα κουρκουμίνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα οξαλικού στα ούρα στο σώμα σου, αυξάνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του κουρκουμά;

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη υπερβολικής ποσότητας κουρκουμίνης, όπως:

  • Οι ήπιες παρενέργειες περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, παλινδρόμηση οξέος, διάρροια, ζάλη και πονοκεφάλους.
  • Δεδομένου ότι ο κουρκουμάς δρα ως αραιωτικό του αίματος, θα πρέπει να αποφεύγεται εάν έχεις κάποια κληρονομική αιμορραγική διαταραχή.
  • Ο κουρκουμάς μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με φάρμακα όπως αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιβιοτικά, αντιισταμινικά, φάρμακα για την καρδιά και χημειοθεραπεία.
  • Μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τα φάρμακα για τον διαβήτη και να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Ο κουρκουμάς μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα στο στομάχι, όπως παλινδρόμηση οξέος και πέτρες στη χολή.
  • Δεδομένου ότι περιορίζει την απορρόφηση σιδήρου, δεν πρέπει να τον παίρνεις εάν λαμβάνεις συμπληρώματα σιδήρου.
  • Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν μπορούν να τρώνε τροφές που περιέχουν κουρκουμά ως μπαχαρικό, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να διεγείρουν τις συσπάσεις της μήτρας και να προκαλέσουν επιπλοκές.

Πόσος κουρκουμάς είναι ασφαλής για κατανάλωση;

Μελέτες που δείχνουν τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία χρησιμοποιούν εκχυλίσματα κουρκουμά που περιέχουν κυρίως κουρκουμίνη σε δόσεις που υπερβαίνουν το 1 γραμμάριο την ημέρα. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να καταναλωθεί τόσο πολύ σε μια κανονική διατροφή, ο κουρκουμάς λαμβάνεται συχνά ως συμπλήρωμα, όπου η περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σε γενικές γραμμές, μια αποδεκτή ποσότητα συμπληρώματος κουρκουμίνης για λήψη σε καθημερινή βάση είναι περίπου 1,4 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους, έως και 12 γραμμάρια. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό μπορεί να σου προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::