Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες, με σκοπό την εύρεση λύσεων για την κάλυψη κρίσιμων ιατρικών θέσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μετά την μαζική άρνηση παθολόγων να συμμετάσχουν στις εφημερίες.
«Ζητάμε 2 εφημερίες το μήνα για 4 μήνες, δηλαδή 8 εφημερίες μέχρι τον Νοέμβριο», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, αναρωτώμενος εάν είναι τόσο επιβαρυντικό για τους παθολόγους 14 περιοχών ώστε να αρνούνται να καλύψουν τα κενά στα νοσοκομεία.
«Προτιμώ τη συνεργασία με καλή πίστη. Θέλω να λειτουργεί το σύστημα», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο συνέδριο Pharma & Health Conference.
Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους διοικητές νοσοκομείων σε 14 περιοχές, που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε παθολόγους και κάθε πρόσκληση έχει βγει άγονη, να καλέσουν προσωπικά τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών.
Με τα τηλεφωνήματα αυτά τους ζήτησαν να εργαστούν στα νοσοκομεία, καλύπτοντας αυτές τις υπηρεσίες, με μπλοκάκι.
Από το σύνολο 145 ιδιωτών παθολόγων, οι 105 αρνήθηκαν,15 δεν σήκωσαν το τηλέφωνο, 14 απάντησαν «ίσως» και μόλις 11 συμφώνησαν.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη σήμερα, γύρω στη 1.30 μμ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.
Πάντως, ανέφερε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες συνθήκες και για συγκεκριμένο διάστημα να αναγκάζει τους γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ.
Επίσης, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και ο περιορισμός ή ακόμη και η διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης για τον ΕΟΠΥΥ.
«Η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να διαχειριστεί κρίσιμα κενά σε γιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα αδιαφορήσει για τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία. Παράλληλα, όμως, ήταν δεικτικός με τη στάση γιατρών απέναντι στο θέμα.
«Δεν μπορεί ένας γιατρός να λέει ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει με το νοσοκομείο και πως είναι μόνο πρόβλημα του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε και πρόσθεσε πως θα μπορούσε εν αντιθέσει να προτείνει λύσεις.
Βέβαια, οι γιατροί καταδικάζουν τα παραπάνω σχέδια. Τα μέλη της ΠΑΝΔΗΚΙ (παράταξη στον ΠΙΣ) προειδοποιούν πως «αν το Υπουργείο Υγείας προχωρήσει στις απειλές περί διακοπής της δυνατότητας συνταγογράφησηςστον ΕΟΠΥΥ από τους ιδιώτες ιατρούς, θα προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος ΠΦΥ και την συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις δημόσιες δομέςγια μια απλή συνταγή».
Για τους γιατρούς, λύση στην έλλειψη ιατρών είναι η ουσιαστική αύξηση των αμοιβών, στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας. «Απαιτούμε την εφαρμογή της 48ωρης εργασίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την προκήρυξη θέσεων πλήρους και απασχόλησης, την παροχή επιστημονικών και οικονομικών κινήτρων, και τον επαρκή εξοπλισμό των νοσοκομείων. Επιπλέον,προτείνουμε το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ιατρούς με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγειούς ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια».