Ναι στο μέλι, όχι σε φάρμακα και αντιβιοτικά λέει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Το μέλι είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που μας δίνει η φύση, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες αξιολογούσαν το μέλι & τις ιδιότητές του ως ένα δώρο από τους θεούς. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις.

Αυτός ο φυσικός θησαυρός είναι απόρροια φυσικών διαδικασιών και συγκαταλέγεται στις γλυκαντικές ουσίες. Το παράγουν οι μέλισσες, καθώς συλλέγουν το νέκταρ των φυτών. Το αγνό μέλι, το μέλι δηλαδή όπως αυτό παράχθηκε από τις μέλισσες & δεν υπέστη καμία παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι, αποτελεί μία «βόμβα» θρεπτικών συστατικών.

Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει ανά τον κόσμο για την αγνότητα, τη γεύση και όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Έχει ανακαλυφθεί ότι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό, χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικό.

Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του μελιού είναι ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Παράλληλα, τα ένζυμά του αποτελούν ασπίδα αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Με αφορμή τις παραπάνω διαπιστώσεις, μία επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης έθεσε επί τάπητος την αποτελεσματικότητα του μελιού για το συνάχι, το βήχα & τον πονόλαιμο με αυτή των συμβατικών φαρμάκων & αντιβιοτικών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα δείγμα με 1.761 συμμετέχοντες. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από τα φάρμακα, ειδικά δε σε περιπτώσεις επίμονου βήχα. Δύο από τις έρευνες έδειξαν, ότι το μέλι μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μία ή και δύο μέρες.

″Οι λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο χορηγούνται αντιβιοτικά” τονίζουν οι ερευνητές στην αναφορά τους. ”Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά είναι και αναποτελεσματικά και ακατάλληλα…”

Αντ′ αυτών, οι ερευνητές της Οξφόρδης συνιστούν την χρήση μελιού.

″Προτείνουμε στους γιατρούς μέλι αντί για αντιβίωση. Είναι πιο αποτελεσματικό, δεν είναι βλαβερό όπως τα συνήθη φάρμακα και δεν συμβάλει στην ανοσία των μικροβίων στα αντιβιοτικά” υπογραμμίζουν στην αναφορά τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-based Medicine.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::