ΟΔΙΠΥ: Η πρόοδος του προγράμματος Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι για παιδιά με σοβαρές παθήσεις

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η ανάγκη για παροχή νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ), ιδιαίτερα για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, έχει αυξηθεί σημαντικά. Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον Ο.ΔΙ.Π.Υ, που είναι ο αρμόδιος Φορέας Υλοποίησης του έργου, ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή και πλήρη λειτουργία 12 Κέντρων Αναφοράς. Η έναρξη θα γίνει από την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΘ Ιπποκράτειου, όπου περισσότερα από 250 παιδιά με σοβαρά χρόνια νοσήματα παρακολουθούνται τα τελευταία 15 χρόνια. Ο στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει ασφαλή, μακροχρόνια, ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη φροντίδα στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Η νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ – Hospital at Home) περιλαμβάνει κάθε μορφή ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης που προσφέρεται σε ασθενείς στον δικό τους χώρο, με στόχο τη σταθεροποίηση της υγείας τους, την ανάρρωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η φροντίδα αυτή προσφέρεται σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές της νοσοκομειακής περίθαλψης, με το επιπλέον πλεονέκτημα της ψυχολογικής άνεσης που παρέχει το οικείο περιβάλλον.

Η ΝΟΣΠΙ οργανώνεται σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία και αφορά ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά, σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο και δύνανται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και απαραίτητα κριτήρια, να συνεχίσουν την νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι.

Τα προγράμματα των ΝΟΣΠΙ στελεχώνονται από μια πολυεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες του γιατρού, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού. Η ευθύνη των ιατρικών αποφάσεων παραμένει στους θεράποντες γιατρούς του Νοσοκομείου αναφοράς, με εξασφαλισμένη την δυνατότητα άμεσης εισαγωγής στο νοσοκομείο, στην περίπτωση που η κατάσταση υγείας τους ασθενούς επιδεινωθεί.

Στο πλαίσιο αυτού του φιλόδοξου έργου, διοργανώθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 από τον Ο.ΔΙ.Π.Υ., στο αμφιθέατρο του ΓΝΘ Ιπποκράτειο, η πρώτη μιας σειράς ημερίδων για την ΝΟΣΠΙ, με την ενεργό συμμετοχή των οικογενειών και των φροντιστών των ασθενών. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους, η Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κα. Λ. Βιλδιρίδη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χ. Φείδας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Σ. Τριαρίδης και η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. κα. Δ. Καϊτελίδου.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Ο.ΔΙ.Π.Υ. κ. Ε. Θηραίος, ενώ συμμετείχαν και οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές 3ης και 4ης ΥΠΕ, όπως και στελέχη νοσοκομείων, προκειμένου να ενημερωθούν για αυτήν την δράση, που φιλοδοξεί να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας. Η συμμετοχή του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην εκδήλωση, αλλά και στο όλο εγχείρημα, είναι εξαιρετικά σημαντική στον στόχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του ΝΟΣΠΙ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::