Οι βιταμίνες που χρειάζεται η καρδιά για να παραμένει γερή

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για τη γενικότερη υγεία μας. Ωστόσο κάποιες βιταμίνες “αγαπούν” λίγο παραπάνω την καρδιά μας. Πάμε να δούμε ποια είναι τα ευεργετικά τρόφιμα που τις έχουν.

1. Τα φρούτα και τα λαχανικά

Αυτά προστατεύουν τον οργανισμό και προάγουν την καλή υγεία ποικιλοτρόπως. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία προστατεύουν τον οργανισμό από ελεύθερες ρίζες, ενώ διαθέτουν την ικανότητα μεταβολής σε καρδιομεταβολλικούς δείκτες, όπως είναι η χοληστερόλη. Ευεργετικά για την καρδιά φρούτα και λαχανικά είναι τα εξής:

· Μήλο
· Μπανάνα
· Πορτοκάλι κι εσπεριδοειδή
· Φρούτα του δάσους
· τα τρόφιμα ολικής άλεσης
· Φασόλια σόγιας (edamame)
· Αβοκάντο
· Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
· Σκόρδο
· Τομάτα.

2. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο. Περιέχει καλά λιπαρά οξέα και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς επίσης και βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, συστατικά εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιά και την υγεία της.

3. Ξηροί καρποί

Με «βασιλιάδες» τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Είναι εξαιρετικά πλούσια επίσης σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.

4. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια με κυρίαρχα το σολομό, τις σαρδέλες, το σκουμπρί και το γαύρο, είναι εξαιρετικά σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς. Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.

5. Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και σπόροι

Όλα τα παραπάνω τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τον οργανισμό. Μεταξύ άλλων, χαρίζουν προστασία και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

6. Τσάι

Πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες, χαρίζει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση και κατ’ επέκταση σημαντικά οφέλη στην καρδιά.

7. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα συμβάλλει δραστικά στην καλή υγεία της καρδιάς χάρη στα φλαβονοειδή.

Στον αντίποδα, υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία γνωρίζουμε πιά ότι βλάπτουν μακροπρόθεσμα το καρδιαγγειακό σύστημα και αυτά πρέπει να περιορίζονται ή/και να αποφεύγονται. Μεταξύ άλλων, αυτά είναι:
· Το αλάτι
· Το κόκκινο κι επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά)
· Τα κορεσμένα λίπη
· Η ζάχαρη.

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να γυμναζόμαστε;

Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την ομαλή λειτουργία και την υγεία της καρδιάς. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να τονώσει το μεταβολικό ρυθμό, να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι, μέσω της άσκησης προλαμβάνονται βλάβες και παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού.

Μισή ώρα έντονο περπάτημα σε καθημερινή βάση ή κάποιο άλλο αερόβιο άθλημα, όπως είναι η κολύμβηση και το ποδήλατο, είναι αρκετό προκειμένου να προσφέρει τα οφέλη του στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι Καλύτερες βιταμίνες για γερή καρδιά!

Μεταξύ άλλων, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, D και Κ φαίνεται ότι ωφελούν σημαντικά την καρδιά.
Συγκεκριμένα, το φολικό οξύ η αλλιώς βιταμίνη Β9 έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα. Έλλειψη Β9 συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες καρδιαγγειακού κινδύνου κι εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επίσης, η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ έρευνες έδειξαν βελτίωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με τέτοια προβλήματα.
Τέλος, η βιταμίνη Κ είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::