Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το «άραγμα» στο κρεβάτι δεν είναι ωφέλιμο – ποιες εναλλακτικές λύσεις προτείνουν;

Οι Millennials και οι Gen Zers χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους και τα Σαββατοκύριακα για να “σαπίζουν στο κρεβάτι”, δηλαδή να περνούν ολόκληρες μέρες κάτω από τα σκεπάσματα, είτε κοιμούνται, είτε παρακολουθούν τηλεόραση, είτε ασχολούνται με το κινητό τους.

Αυτή η συμπεριφορά προορίζεται να τους βοηθήσει να αποφορτιστούν και να αποφύγουν την κούραση μετά από μια δύσκολη εβδομάδα εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Samantha Boardman, ψυχίατρο και κλινική εκπαιδεύτρια στο Weill-Cornell Medical College και συγγραφέα του βιβλίου “Everyday Vitality, Turning Stress Into Strength” (Καθημερινή ζωτικότητα: Μετατρέποντας το άγχος σε δύναμη), αυτή η τάση μπορεί να έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες παρά οφέλη.

«Είναι πολύ ελκυστικό», αναφέρει η Boardman στο CNBC Make It. «Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μετά από παρατεταμένες περιόδους ανάπαυσης δεν νιώθουν καλύτερα, αλλά μάλλον πιο εξαντλημένοι».

Γιατί το “σάπισμα” στο κρεβάτι μπορεί να είναι επιβλαβές

Η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, το φυσικό σας ρολόι που ρυθμίζει πότε θα κοιμηθείτε και πότε θα ξυπνήσετε, υποστηρίζει η Boardman. Η υπερβολική ποσότητα ύπνου μπορεί να σας προκαλέσει ζαλάδα και να σας αφήσει λιγότερο ανανεωμένους, δυσκολεύοντάς σας επίσης να κοιμηθείτε το βράδυ.

Ενώ η επαρκής ξεκούραση είναι απαραίτητη για την υγεία σας, η υπερβολική ύπνος σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και κατάθλιψη. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη χρήση οθονών μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση στα μάτια, διαταραχές ύπνου και κακή ψυχική υγεία.

Η Boardman υποστηρίζει ότι όταν αφιερώνετε χρόνο στο να κοιμάστε ή να παρακολουθείτε σειρές ή κοινωνικά δίκτυα, απλώς αποσπάτε την προσοχή σας από τα πραγματικά προβλήματα, όπως η εξάντληση ή το άγχος.

Εναλλακτικοί τρόποι για να επαναφορτιστείτε

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι το “σάπισμα” στο κρεβάτι είναι η καλύτερη επιλογή για να επαναφορτιστείτε, η Boardman προτείνει ότι η πραγματική ξεκούραση συχνά απαιτεί το αντίθετο. Προτείνει να ανανεώσετε τη ρουτίνα σας με ήπιες ασκήσεις ή δραστηριότητες που σας βάζουν σε καλή ψυχική διάθεση και βοηθούν στην αποκατάσταση του σώματος.

«Μια βόλτα έξω ή μια συνάντηση με έναν φίλο θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα», λέει. Έρευνες δείχνουν ότι οι βόλτες στη φύση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ψυχική υγεία, με έναν 40λεπτο περίπατο στη φύση να είναι πιο αναζωογονητικός από έναν αντίστοιχο στην πόλη.

Ενθάρρυνση για παραγωγική δραστηριότητα

Η Boardman συνιστά επίσης να “πιέσετε” τον εαυτό σας να ασχοληθεί με κάτι παραγωγικό, ακόμα κι αν είναι για λίγο. Ζητά από τους πελάτες της να κρατούν ημερολόγιο με δραστηριότητες που φοβούνται να κάνουν, βαθμολογώντας τις από το 1 έως το 10 και σημειώνοντας πώς αισθάνονται μετά την ολοκλήρωσή τους.

«Συνήθως νιώθουν χαρά που έκαναν αυτές τις δραστηριότητες… Βγήκαν έξω, πέρασαν χρόνο με άτομα που τους ενδιαφέρουν και είχαν επαφή με τη φύση», προσθέτει. «Λίγη παραγωγική δραστηριότητα είναι πολύ πιο αναζωογονητική από το να “σαπίζετε” στο κρεβάτι».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::