Τα παιδιά που τρέφονται κυρίως με πρόχειρο φαγητό ενδέχεται να παρουσιάσουν ακαμψία στις αρτηρίες έως τα 17 τους χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία επισημαίνει τον συνδετικό κίνδυνο με εγκεφαλικό επεισόδιο και εμφράγματα.
Η μελέτη περιλάμβανε σχεδόν 5.000 παιδιά που γεννήθηκαν στο Μπρίστολ τη δεκαετία του 1990 και ανακάλυψε ότι τα παιδιά που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή, με υψηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και όσπριων, είχαν λιγότερη ακαμψία στις αρτηρίες τους.
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η μελέτη δείχνει τη σημασία της υιοθέτησης ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών και ότι οι τακτικοί έλεγχοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.
Οι αρτηρίες είναι βασικά αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά στα κύτταρα του σώματος.
Η ακαμψία των αρτηριών είναι ένας σημαντικός πρώιμος δείκτης βλάβης και προκαλείται από την απώλεια ελαστικών ινών κολλαγόνου στα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, αξιολόγησαν τη διατροφή 4.700 παιδιών από την ηλικία των επτά ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες στις ηλικίες των επτά και 10 ετών, είχαν πιο δύσκαμπτες αρτηρίες στην ηλικία των 17 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν καταναλώσει λιγότερο πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη τρόφιμα στην παιδική ηλικία.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα όπως ψάρια, λαχανικά, φρούτα και όσπρια, είχαν μειωμένη αρτηριακή δυσκαμψία στα 17 τους χρόνια.
Η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών σε ηλικία 10 ετών (όπως λαχανικά και φρούτα, ιδίως μούρα, και ποικιλία λαχανικών με έντονα χρώματα, καθώς και ξηροί καρποί, σπόροι, μπαχαρικά και θαλασσινά) οδήγησε επίσης σε λιγότερη αρτηριακή δυσκαμψία.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι θερμιδικές ανάγκες κάθε παιδιού είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από την ηλικία, τις αναλογίες και την άσκηση που κάνουν.
Η Δρ. Genevieve Buckland, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και να μην καταναλώσουν υπερβολικές θερμίδες αν τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και αμυλούχες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, και τα καστανόχρωμα ζυμαρικά και ρύζι, μαζί με άπαχη πρωτεΐνη».
«Συστήνεται επίσης να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, επειδή είναι συχνά πλούσιας σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων».
Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στην εφηβεία μπορούν να προκαλέσουν δομικές και λειτουργικές βλάβες που οδηγούν σε πρόωρη καρδιακή βλάβη και θάνατο.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη χοληστερόλη και η δυσλιπιδαιμία (ανισορροπία των λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης) στα παιδιά και τους εφήβους αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στα 45 και άλλων καρδιακών προβλημάτων στα 25.