Οι καλύτερες βιταμίνες για ενέργεια & καλή διάθεση

Μία ισορροπημένη δίαιτα, η σταθερά τακτική φυσική δραστηριότητα και ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος είναι όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμείνει ακμαίος και να αντεπεξέλθει σε όσα του ζητάμε! Όμως πολλές φορές, τα παραπάνω δεν μπορούν να επιτευχθούν στο ακέραιο λόγω διάφορων παραγόντων. Πολλές φορές, λοιπόν, καλούμαστε να συμπληρώσουμε και να καλύψουμε διάφορα διατροφικά κενά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για ενέργεια και καλή διάθεση.

Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ τις σημαντικότερες βιταμίνες για ενέργεια, τόνωση και καλή διάθεση. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

1. Η βιταμίνη Β12

H βιταμίνη Β12 υποστηρίζει τη σωστή μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας, ενώ διατηρεί υγιή τα νεύρα και τα κύτταρα του σώματος. Μπορεί να τη βρει κανείς σε διάφορα τρόφιμα με πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Μερικά από αυτά είναι το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και η βιταμίνη Β12 υπάρχει σε ποικίλα τρόφιμα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι εμποδίζουν την πρόσληψη ή και την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Τέτοιους παράγοντες αποτελούν, για παράδειγμα, ένα vegan διαιτολόγιο, το οποίο εμποδίζει τη λήψη της βιταμίνης αυτής λόγω αποχής από κάθε ζωικό ή παράγωγο τρόφιμο. Ένας άλλος λόγος είναι η δυσκολία του ίδιου του οργανισμού να την απορροφήσει, λόγω μειωμένων οξέων του στομάχου, που είναι απαραίτητα, ώστε η βιταμίνη αυτή να αφομοιωθεί από το σώμα.

2. Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6, που συχνά αναφέρεται και ως πυριδοξίνη, αποτελεί επίσης μία σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό. Αυτή ενεργοποιεί και τονώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να προκύπτει περισσότερη ενέργεια από τη μετατροπή των τροφίμων. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη αυτή, εκτός από την ενίσχυση της έκλυσης ενέργειας, υποστηρίζει και την καλή διάθεση του ατόμου, αφού έχει βρεθεί να σχετίζεται μέσω διάφορων διεργασιών με την παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και GABA (γαμμα-αμινοβουτυρικό οξύ), τα οποία με τη σειρά τους όλα προωθούν την καλή διάθεση και ενέργεια.

3. Η βιταμίνη D

Η κόπωση και η ατονία είναι σύνηθες φαινόμενο σε άτομα που υπολείπονται της βιταμίνης D. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η εν λόγω βιταμίνη επιδρά σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων της ψυχολογικής ανισορροπίας και της κατάθλιψης. Οι παραπάνω φυσικά αποτελούν τροχοπέδη για την καλή διάθεση και την ενέργεια του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερη προσοχλή κι έρευνα συντελείται στη βιταμίνη D, καθώς αυτή φαίνεται ότι επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας και συμβάλλεις τη συνολική υγεία του ανθρώπου, για αυτό και ονομάζεται η βιταμίνη του μέλλοντος από πολλούς. Έκπληξη προκαλεί ότι στην Ελλάδα, η βιταμίνη D λείπει από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παρά την έντονη και παρατεταμένη ηλιοφάνεια στη χώρα μας. Συχνά, μία τόνωση της βιταμίνης D είναι ικανή να μας οπλίσει με ενέργεια και καλή διάθεση!

4. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α, αν και στην αφάνεια σε σχέση με άλλες βιταμίνες, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού με διάφορους τρόπους. Αρχικά συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη του σώματος και βοηθά στην τόνωση της ενέργειας. Πώς όμως το κάνει αυτό; Η βιταμίνη Α εμπλέκεται και στη σωστή λειτουργία των κυττάρων, ώστε αυτά να παράγουν το μέγιστο δυνατό της ενέργειάς τους. Μία μορφή της βιταμίνης αυτής, γνωστή και ως ρετινόλη, και η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με σημαντική μείωση των επιπέδων της ενέργειας σε ποσοστό έως και 30% . Επιπρόσθετα, έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ανεπάρκειά της, συνδέεται με διάφορες προβληματικές σωματικές και ψυχολογικές καταστάσεις.

5. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή περισσότερο για τα σημαντκά οφέλη της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Αν και γενικώς άγνωστο, η βιταμινη αυτή επίσης συνδέεται με την τονωμένη ενέργεια, την καλή διάθεση και την αυξημένη πνευματική διαύγεια.

Επίσης, χάρη στους ισχυρά αντιοξειδωτικούς και αντιγηραντικούς παράγοντες που αυτή περιέχει, υποστηρίζει την συχνή ανανέωση και την λειτουργία των κυττάρων. Η βιταμίνη C επίσης, όπως είναι ευρέως πια γνωστό, βοηθά και προάγει την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Ως γνωστόν, ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρουν το οξυγόνο σε κάθε σημείο του σώματος. Έτσι, έμμεσα και η βιταμίνη C συμβάλλει με τη σειρά της στην τόνωση της ενέργειας και την ευεξία. Ειδικά, οι καπνιστές έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C.

6. Φυλλικό οξύ

To φυλλικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9 συχνά ακούγεται για τη συμμετοχή του στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών, ενώ υπό έρευνα είναι η συμμετοχή του στην πρόληψη της κατάθλιψης, καθώς διάφορες έρευνες αποκάλυψαν μία έλλειψη του φυλλικού οξέως σε άτομα διαγνωσμένα με κατάθλιψη. Έτσι, η βιταμίνη αυτή φαίνεται ότι σε επαρκή ποσότητα στον οργανιμό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και καλής διάθεσης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::