Η κατανάλωση πρωτεϊνών αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, ειδικά για όσους ασχολούνται με άσκηση ή επιδιώκουν απώλεια βάρους. Ωστόσο, κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Πρόκειται άραγε για αλήθεια ή για έναν διατροφικό μύθο που έχει παρεξηγηθεί;
Τι λέει η επιστήμη
Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι σε υγιή άτομα, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης δεν προκαλεί βλάβη στα νεφρά. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς προσαρμογής, και τα νεφρά μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην επεξεργασία επιπλέον πρωτεϊνών, αυξάνοντας τη σπειραματική διήθηση (GFR), δηλαδή την ικανότητα φιλτραρίσματος του αίματος.
Μάλιστα, πολλές μελέτες σε αθλητές και άτομα που καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη (όπως όσοι ακολουθούν δίαιτες για γράμμωση ή απώλεια βάρους) δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνο για νεφρική βλάβη.
Η εξαίρεση στον κανόνα
Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική για άτομα που έχουν ήδη προϋπάρχουσες νεφρικές παθήσεις ή μειωμένη νεφρική λειτουργία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τα νεφρά και να επιταχύνει την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον διατροφολόγο τους.
Μέτρο και ισορροπία
Η υπερβολή σε οτιδήποτε, ακόμα και στις πρωτεΐνες, δεν συνιστάται. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το βάρος, η φυσική δραστηριότητα και οι στόχοι του ατόμου. Γενικά, 0,8 έως 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.
Συμπέρασμα
Για υγιή άτομα, οι πολλές πρωτεΐνες δεν βλάπτουν τα νεφρά, αρκεί να τηρείται το μέτρο και να υπάρχει ισορροπημένη διατροφή. Αν όμως υπάρχουν προϋπάρχοντα προβλήματα, απαιτείται προσοχή και ιατρική καθοδήγηση.