Ο εγκέφαλός μας “επικοινωνεί” άμεσα με το έντερό μας!

Το ξέρατε ότι ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε… άμεση επικοινωνία με το έντερό μας και επηρεάζει τη διάθεσή μας; Ωστόσο, ισχύει και το αντίθετο. Η διάθεσή μας εξαρτάται άμεσα από το έντερό μας.

Έρευνα έχει δείξει ότι τα μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο, γνωστά και με τον όρο μικροβίωμα, επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεσή μας, αλλά τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου λένε ότι η ψυχολογία μας μπορεί να επηρεάσει το έντερό μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό eBiomedicine του ομίλου The Lancet, η βελτίωση της διάθεσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κατά 18%.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν και ανέλυσαν δεδομένα από 28 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με πάνω από 1.700 συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν αν οι παρεμβάσεις που στοχεύουν σε αποτελέσματα της διάθεσης επηρεάζουν τα επίπεδα φλεγμονής σε άτομα με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της διάθεσης, μεταξύ των οποίων η θεραπεία και η άσκηση, σχετίζονται με σημαντική μείωση των επιπέδων των βιοδεικτών φλεγμονής. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν μια εναλλακτική θεραπεία για τις νόσους αυτές, τόσο αποτελεσματική όσο και χαμηλού κόστους.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::