Δυσανάλογες φαίνεται πως θα καταγράφονται τα επόμενα χρόνια η ηλικιακές ομάδες των Ευρωπαίων πολιτών, αφού οι άνω των 65 αναμένεται να είναι πολλοί περισσότεροι από τους κάτω των 15.
Αυτό δεν είναι απλό καμπανάκι αλλά… καμπάνα ηχηρή, που οφείλει να ακουστεί ώστε να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αντιμετωπιση του προβήματος, κυριως μεσω της υγιεινής διατροφής.
Αυτό επισημαίνει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία κάνει έκκληση στους απλούς πολίτες αλλά και κυρίως στις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.
«Πρέπει να προωθήσουμε την υγιεινή διατροφή. Αυτο εχει να κάνει με την αναμόρφωση των τροφίμων, τη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, την εξάλειψη των λιπαρών, την κατανάλωση ζάχαρης. Επίσης, οι εκστρατείες επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης του κοινού ειδικά για τους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες θα μπορούσαν να είναι επωφελείς, αλλά και η ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού για την ηλικία μέσω του αστικού σχεδιασμού», εξηγεί ο Στίβεν Γουάιτινγκ, σύμβουλος του ΠΟΥ για θέματα Αθλησης και Υγείας.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι ο καθε πολίτης να μένει ενεργός και να ασκείται τακτικά. Μάλιστα, ο ΠΟΥ επισημάνει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν ωφελούνται μόνον οι αθλούμενοι. Χαρακτηριστικά ο Γουάιτινγκ αναφέρει: «Δημοσιεύσαμε μια έκθεση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νωρίτερα αυτό το έτος σχετικά με το κόστος της σωματικής αδράνειας στα συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπολογίσαμε ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εάν περισσότεροι άνθρωποι ήταν σωματικά δραστήριοι και πληρούσαν τη σύσταση του ΠΟΥ για τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας».
Η έκθεση παροτρύνει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στους ηλικιωμένους να είναι πιο ανεξάρτητοι, διατηρώντας όμως παράλληλα τις κοινωνικές τους συνδέσεις και συνεισφέροντας στην κοινωνία, κάτι που εφόσον συμβεί θα φέρει στη συνέχεια οφέλη και για την υγεία – ψυχική αλλά και σωματική.