Παγκόσμια Ημέρα για τη Μηνιγγίτιδα

Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας (World Meningitis Day) με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας των Οργανώσεων για τη Μηνιγγίτιδα (CoMO), μια διεθνή οργάνωση που συνενώνει επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και αποθεραπευθέντες από τη μηνιγγίτιδα. Σκοπός της είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τη μείωση των περιστατικών αυτής της σοβαρής λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, στοχεύοντας στους εξής στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έως το 2030:

– Εξάλειψη των επιδημιών βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
– Μείωση των περιπτώσεων βακτηριακής μηνιγγίτιδας που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού κατά 50%.
– Μείωση των θανάτων από βακτηριακή μηνιγγίτιδα κατά 70%.
– Μείωση των περιπτώσεων αναπηρίας που σχετίζονται με τη μηνιγγίτιδα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που έχουν νοσήσει από οποιασδήποτε αιτιολογίας μηνιγγίτιδα.

Η μηνιγγίτιδα αφορά τη φλεγμονή των μεμβρανών (μηνίγγες) που προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, με τα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών), τους εφήβους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να είναι πιο ευάλωτα.

Η μηνιγγίτιδα απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εντός λίγων ωρών. Η γρήγορη διάγνωση της μηνιγγίτιδας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία και την πρόληψη επιπλοκών.

πηγή: Σαν Σήμερα

Μοιραστείτε την ανάρτηση::