Κάθε χρόνο στις 10 Μαΐου ο πλανήτης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ο λύκος χαρακτηρίζεται από το ότι το ανοσοποιητικό επιτίθεται στα ίδια τα κύτταρα και τους ιστούς, προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες σε αρθρώσεις, δέρμα, νεφρά, καρδιά και εγκέφαλο. Παρά την πρόοδο στην ιατρική, η διάγνωση παραμένει δύσκολη λόγω της ποικιλομορφίας των συμπτωμάτων, γεγονός που οδηγεί πολλούς ασθενείς σε χρόνια ταλαιπωρία πριν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου θεσπίστηκε το 2004 από διεθνείς οργανώσεις ασθενών για να φέρει στο φως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες: καθυστερημένη διάγνωση, κοινωνικό στίγμα και περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένες θεραπείες. Κεντρικό μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι «Ακούμε τη φωνή σου», υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσωπικής εμπειρίας των ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας.
Τα συμπτώματα του λύκου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο οι συχνότερες ενδείξεις περιλαμβάνουν επίμονη κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, εξάνθημα τύπου «πεταλούδας» στο πρόσωπο και φωτοευαισθησία. Έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση μπορούν να μειώσουν τις εξάρσεις και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό οι επαγγελματίες υγείας ενθαρρύνουν τα άτομα με ύποπτα συμπτώματα να απευθυνθούν σε ρευματολόγο και να ζητήσουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως αντισώματα ANA και anti-dsDNA.
Η αντιμετώπιση του λύκου είναι πολυπαραγοντική. Εκτός από τα φάρμακα, όπως κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά και βιολογικούς παράγοντες, κρίσιμη είναι η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής: ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, τακτική άσκηση και επαρκής ύπνος. Παράλληλα, η ψυχολογική στήριξη και η συμμετοχή σε ομάδες ασθενών προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στην αντιμετώπιση του χρόνιου άγχους και της κατάθλιψης που συχνά συνοδεύουν το νόσημα.
Με αφορμή την 10η Μαΐου, φορείς υγείας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινότητες ασθενών διοργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια, δωρεάν ελέγχους και καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συμμετοχή μας, με απλές ενέργειες όπως η κοινοποίηση αξιόπιστων πληροφοριών ή η δωρεά σε ερευνητικά ιδρύματα, ενισχύει την ελπίδα για καλύτερες θεραπείες και τελικά για ίαση. Ο λύκος δεν πρέπει να παραμείνει «αόρατος». Ας υψώσουμε τη φωνή μας και ας σταθούμε δίπλα σε όσους αγωνίζονται καθημερινά. Η ενημέρωση σώζει ζωές και φέρνει πιο κοντά την επιστήμη σε οριστικές τελικές λύσεις.