Τι είναι το παντζάρι: Το παντζάρι, γνωστό και ως κοκκινογούλι, τεύτλο ή βέτα, είναι ένα βολβώδες λαχανικό με χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρανθοειδών και καλλιεργείται κυρίως για τη βρώσιμη ρίζα του. Η μορφή του μπορεί να είναι σφαιρική ή μακρόστενη, ανάλογα με την ποικιλία. Η γεύση του είναι γήινη και γλυκιά, με μια ελαφρώς πικρή νότα, ενώ η υφή του είναι σκληρή όταν είναι ωμό, αλλά μαλακώνει σημαντικά μετά το μαγείρεμα.
Διατροφική αξία του παντζαριού: Ανά 100 γραμμάρια παντζαριού, λαμβάνουμε:
- Θερμίδες: 44
- Λίπη: 0.2 g
- Πρωτεΐνες: 1,7 g
- Υδατάνθρακες: 10 g
- Φυτικές ίνες: 2 g
- Νάτριο: 77 mg
Η εντυπωσιακή γκάμα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών το καθιστά υπερτροφή που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια ποικιλία πιάτων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, άλλωστε, το συνιστά ανεπιφύλακτα.
Παντζάρι: Τα οφέλη για την υγεία
Το διατροφικό προφίλ των παντζαριών έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας:
- Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης. Τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους μυς, ενισχύοντας ενδεχομένως την απόδοση της άσκησης. Επιπλέον, η δυνατότητα του παντζαριού να ενισχύσει την απόδοση της άσκησης και τη γνωστική λειτουργία έχει συγκεντρώσει την προσοχή.
- Προσφέρουν οφέλη στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά στα παντζάρια συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.
- Υποστηρίζει την πέψη: Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.
- Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βοηθήσει στην αρτηριακή πίεση. Τα φυσικά νιτρικά άλατα στον χυμό παντζαριών έχουν συσχετιστεί με πιθανές επιδράσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία προάγοντας τα υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Τα παντζάρια είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν καταναλώνονται με μέτρο.
- Ωστόσο, το ζωηρό τους χρώμα μπορεί να οδηγήσει σε αβλαβή αποχρωματισμό των ούρων και των κοπράνων. Άτομα με νεφρικά προβλήματα ή ιστορικό πέτρας στα νεφρά θα πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε οξαλικά.
- Επιπλέον, όσοι έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψή τους, καθώς τα φυσικά νιτρικά άλατα του παντζαριού μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Πώς να τα καταναλώσετε
Η ευελιξία του παντζαριού είναι πασίγνωστη στον γαστρονομικό κόσμο. Μπορείτε να το απολαύσετε ωμό σε σαλάτες, ψητό για καραμελωμένη γλυκύτητα ή αναμεμειγμένο σε smoothies για μια περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Η φυσική του ζωντανή απόχρωση το καθιστά επίσης δημοφιλή επιλογή για φυσικό χρωματισμό τροφίμων, προσθέτοντας οπτικά μια ελκυστική πινελιά στα πιάτα και τα ποτά.
Ενώ τα κόκκινα παντζάρια είναι η πιο κοινή ποικιλία, υπάρχουν επίσης τα χρυσά και τα παντζάρια Chioggia, τα οποία έχουν ροζ και λευκές ρίγες όταν κόβονται σε φέτες. Κάθε είδος προσφέρει ένα ελαφρώς διαφορετικό προφίλ γεύσης, επιτρέποντας δημιουργικούς πειραματισμούς στην κουζίνα.
Τί να προσέξετε όταν αγοράζετε παντζάρια
Όταν αγοράζετε αυτό το λαχανικό, αναζητήστε σταθερές, αψεγάδιαστες ρίζες με λεία επιδερμίδα. Τα χόρτα από πάνω πρέπει να είναι φρέσκα και ζωντανά. Για να παρατείνετε τη φρεσκάδα, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο, χωρίζοντας τα χόρτα από τις ρίζες. Τόσο οι ρίζες όσο και τα χόρτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα.
Με την πλούσια γεύση, το ζωηρό χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά του, το παντζάρι αναδεικνύεται υπερτροφή τόσο στη γαστρονομία όσο και στην ευεξία. Από την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας μέχρι την προσθήκη χρώματος στο πιάτο σας, το παντζάρι προσφέρει μια απολαυστική και θρεπτική εμπειρία.