Οι πατάτες είναι βασικό συστατικό σε πολλά πιάτα παγκοσμίως, όμως συχνά προβληματιζόμαστε όταν βλέπουμε να βγάζουν φύτρες. Πολλοί αναρωτιούνται αν οι πατάτες με φύτρες είναι ασφαλείς για κατανάλωση ή αν πρέπει να τις πετάμε αμέσως. Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένες είναι οι φύτρες και η κατάσταση της πατάτας.
Τι είναι οι φύτρες στις πατάτες;
Οι φύτρες είναι νεαροί βλαστοί που αναπτύσσονται όταν η πατάτα εκτίθεται σε φως ή υγρασία για μεγάλο διάστημα. Αυτός ο φυσικός μηχανισμός σηματοδοτεί την προσπάθεια της πατάτας να αναπτυχθεί σε νέα φυτά. Ωστόσο, μαζί με τις φύτρες αυξάνεται και η συγκέντρωση μιας τοξικής ουσίας, της σολανίνης.
Η σολανίνη και οι κίνδυνοι για την υγεία
Η σολανίνη είναι μια φυσική τοξίνη που προστατεύει την πατάτα από έντομα και ασθένειες, αλλά σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια, και σε σοβαρές περιπτώσεις νευρολογικές διαταραχές. Η σολανίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο πράσινο μέρος της πατάτας και γύρω από τις φύτρες.
Μπορούμε να φάμε πατάτες με φύτρες;
Αν οι φύτρες είναι μικρές και η πατάτα δεν έχει πράσινες περιοχές ή μαλακά σημεία, μπορούμε να τις αφαιρέσουμε με ένα μαχαίρι και να καταναλώσουμε την υπόλοιπη πατάτα. Ωστόσο, αν οι φύτρες είναι μεγάλες ή η πατάτα είναι πράσινη και μαλακή, καλύτερα να την πετάξουμε, καθώς η τοξικότητα είναι αυξημένη.
Πώς να αποθηκεύετε σωστά τις πατάτες
Για να αποφύγετε τη δημιουργία φύτρων και την αύξηση της σολανίνης, κρατήστε τις πατάτες σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, μακριά από το φως και την υγρασία. Αποφύγετε να τις φυλάτε στο ψυγείο, όπου η υγρασία μπορεί να τις κάνει να σαπίσουν γρήγορα.
Συμπέρασμα
Οι πατάτες με μικρές φύτρες μπορούν να καταναλωθούν με προσοχή, αφαιρώντας τις βλαστημένες περιοχές. Όμως, όταν οι φύτρες είναι μεγάλες ή η πατάτα έχει πράσινη όψη, η κατανάλωση δεν συνιστάται για λόγους υγείας. Η σωστή αποθήκευση είναι το κλειδί για να απολαμβάνουμε πάντα ασφαλείς και νόστιμες πατάτες.