Περιποίηση ποδιών στο σπίτι

Από τη μία, οι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας καταπονεί σε μεγάλο βαθμό τα πόδια μας και κυρίως τα πέλματα και τις πατούσες. Πιο συγκεκριμένα, οι πολλές ώρες δουλειάς, η πολύωρη ορθοστασία, η γυμναστική, τα ακατάλληλα υποδήματα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τα παραπανήσια κιλά είναι όλοι παράγοντες, που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα των ποδιών μας. Από την άλλη μεριά, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να επισκέπτονται συχνά την τεχνήτρια που φροντίζει τα πόδια τους. Παρόλα αυτά, η φροντίδα και η υγιεινή των ποδιών πρέπει να είναι προτεραιότητα και να συντελείται σε συχνή βάση μέσα στην εβδομάδα. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για την αποφυγή μολύνσεων από ιούς και μύκητες, όσο και για την καλή κατάστασή τους. Ένας λόγος για τον οποίο συχνά αμελούμε την υγεία των ποδιών μας είναι επειδή έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το δέρμα της περιοχής είναι πιο σκληρό και δε χρειάζεται τόση φροντίδα.
Σε γενικές γραμμές, οι βασικές κινήσεις για τη σωστή περιποίηση ποδιών είναι τα κρατάμε καθαρά, να κόβουμε τα νύχια μας με σωστό τρόπο, ώστε να αποφεύγουμε να εισχωρούν οι γωνίες τους μέσα στο δέρμα, να περιποιούμαστε τους κάλους και τις σκληρύνσεις, να τα στεγνώνουμε επαρκώς πριν φορέσουμε κάλτσες και να τα ενυδατώνουμε επαρκώς.

Ας δούμε όμως τα βήματα πιο αναλυτικά…

Καθαρίστε σωστά τα πόδια σας

Το πρώτο βήμα για την περιποίηση των ποδιών μας είναι ο επιμελής καθαρισμός. Πολλές φορές αμελούμε να καθαρίζουμε σωστά τα πέλματά μας. Όταν κάνουμε μπάνιο, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε τη μεσοδακτύλια περιοχή καλά. Καλό θα ήταν μέσα στην εβδομάδα να καθιερώσει κανείς να κάνει ένα ποδόλουτρο. Το ποδόλουτρο είναι ο καλύτερος τρόπος και να καθαρίσουμε τα πόδια μας, αλλά και να τα ανακουφίσουμε, όταν είναι κουρασμένα.

Γεμίστε, λοιπόν, μία λεκάνη με χλιαρό νερό και προσθέστε μερικά άλατα. Βυθίστε τα πόδια σας στη λεκάνη και παραμείνετε για 20 λεπτά. Απογειώστε την εμπειρία προσθέτοντας στο νερό αιθέρια έλαια με τη μυρωδιά που προτιμάτε! Έτσι θα μετατρέψετε το ποδόλουτρο σε μία χαλαρωτική εμπειρία μετά από μία κουραστική ημέρα. Αφού τελειώσετε με το ποδόλουτρο, φροντίστε να στεγνώσετε επαρκώς την περιοχή. Για να το πετύχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το πιστολάκι μαλλιών. Είναι σημαντικό να μην παραμένει υγρασία στην περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα, γιατί δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Αφιερώνετε λίγο χρόνο για πεντικιούρ

Το πεντικιούρ μπορεί να γίνει και στο σπίτι αν αφιερώσετε λίγο χρόνο. Μπορεί να μην είναι επαγγελματικό, όμως σίγουρα αν γίνεται σωστά προσφέρει φροντίδα στα πόδια μας. Ξεκινήστε από τις φτέρνες τρίβοντας απαλά με ελαφρόπετρα ή μία ράσπα. Μπορείτε να τρίψετε και τα πλαϊνά του πέλματος. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου να απομακρύνει κανείς τα νεκρά κύτταρα, τα οποία είναι σε μεγαλύτερο βαθμό συσσωρευμένα στην περιοχή της πατούσας. Έτσι, θα μαλακώσετε τις σκληρύνσεις, αλλά θα καθαρίσετε και πιο αποτελεσματικά την περιοχή, χωρίς φυσικά να την τραυματίζουν.

Προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το τρίψιμο των σκληρύνσεων, αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά, για να μην αφήνουμε το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο και να αποφύγουμε τον πόνο, που μπορεί να προκληθεί. Στο τέλος της διαδικασίας φροντίστε να εφαρμόσετε ένα προϊόν απολέπισης και να κάνετε με αυτό απαλό μασάζ, για να απομακρυνθούν και τα τελευταία υπολείμματα και νεκρά κύτταρα.

Ενυδατώστε τα πόδια σας με κρέμες ποδιών

Αν και το δέρμα στην περιοχή των ποδιών και των πελμάτων είναι πιο σκληρό από άλλες περιοχές, ωστόσο έχει έντονη την ανάγκη της ενυδάτωσης και μάλιστα με ισχυρότερα προϊόντα σε σχέση με τις ενυδατικές κρέμες σώματος και προσώπου. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί λόγω της έντονης τριβής και της φύσης του δέρματος, αυτό ξηραίνεται ευκολότερα.

Για αυτό πρέπει να επιλέξει κανείς μία ενισχυμένη ενυδατική κρέμα ειδική για τα πόδια, την οποία θα εφαρμόζει καθημερινά ή και δύο φορές την ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες του, και θα κάνει μασάζ στην περιοχή.

Προσοχή στα ψηλά τακούνια

Τα τακούνια αν και όμορφα καταπονούν πολύ τα πέλματα. Αν τα τακούνια αποτελούν μέρος της καθημερινής σας αμφίεσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ειδικά επιθέματα που απορροφούν τους κραδασμούς. Ωστόσο, καλό είναι, όταν μπορείτε να αποφεύγετε να τα φοράτε, και να επιλέγετε παπούτσια με ανατομικούς πάτους.

Περιποίηση ποδιών: Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη

Γενικά, υπάρχουν διάφορα λάθη που κάνουμε σχετικά με την περιποίηση ποδιών. Αυτά είναι τα εξής:

  • Δεν τα στεγνώνουμε καλά
  • Ξύνουμε έντονα το νεκρό δέρμα σε σκληρύνσεις και κάλους
  • Κόβουμε τα νύχια μας πολύ βαθιά ή λιμάρουμε υπερβολικά την επιφάνειά τους
  • Κόβουμε τα πετσάκια μόνοι μας χωρίς να γνωρίζουμε την τεχνική
  • Κόβουμε τους κάλους και τις σκληρύνσεις με ψαλίδι ή ξυραφάκι
  • Δεν παρατηρούμε συχνά την ποιότητα και την υγεία των ποδιών και των νυχιών μας.

Πότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού

Κάποιες φορές δημιουργούνται περιστάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς τη συμβολή ενός ειδικού ποδολόγου, που κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, τέτοιες περιπτώσεις είναι τα μαυρισμένα νύχια, ο έντονος πόνος από κάποια παρανυχίδα ή και τα συμπτώματα φλεγμονής στην περιοχή, η ερυθρότητα, το πρήξιμο, αλλαγές στην ποιότητα και το σχήμα το νυχιών και γενικότερα κάθε τι που εμφανίζεται αιφνίδια και δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::