Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sports Medicine, ένας σύντομος περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Ακόμα και αν απλώς σηκωθείτε όρθιοι για λίγο μετά από ένα γεύμα ή έπειτα από παρατεταμένη καθιστική δραστηριότητα, μπορεί να δείτε μείωση της γλυκόζης στο αίμα σας κατά 9,51%. Ωστόσο, το περπάτημα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση, με μείωση 17,01%.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που περπατούσαν για 2 έως 5 λεπτά μετά το γεύμα παρουσίασαν πιο σταθερή άνοδο και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και πιο ισορροπημένα επίπεδα ινσουλίνης σε σύγκριση με όσους έμεναν απλώς όρθιοι.
Αυτό είναι καλό για τον οργανισμό, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις και οι γρήγορες πτώσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
Πόση ώρα μετά το φαγητό να πάτε για περπάτημα;
Αν φάγατε ένα μικρό γεύμα ή σνακ, όπως φρούτα ή μπάρα, μπορείτε να γυμναστείτε αμέσως μετά, εκτός αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με δυσπεψία.
Τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι καλύτερο να περιμένετε 10-15 λεπτά μετά τα γεύματα πριν περπατήσετε όπως και να διατηρήσετε την ένταση της βάδισης σε χαμηλά επίπεδα.
Μόλις αισθανθείτε την κοιλιά σας να φουσκώνει, φορέστε τα αθλητικά σας και κάντε μια σύντομη βόλτα για να διευκολύνετε την διαδικασία της πέψης.
Έρευνες αναφέρουν ότι η φυσική δραστηριότητα μετά το γεύμα μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε καλύτερα το φαγητό σας, καθώς η κίνηση του σώματος προωθεί τη διέγερση του στομάχου και των εντέρων, συμβάλλοντας στην ταχύτερη μετακίνηση των τροφίμων.
Επιπλέον, η χαμηλή έως μέτρια σωματική δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και προλαμβάνει ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η καούρα, η εκκολπωματίτιδα, η δυσκοιλιότητα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.