Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες από τους άντρες στην ουρολοίμωξη

Υψηλότερα είναι τα ποσοστά των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουρολοίμωξης και κυστίτιδας από εκείνα των ανδρών, και μάλιστα ειδικότερα εκείνα που προκαλούνται από έναν τύπο βακτηρίων: το κολοβακτηρίδιο E. Coli. Πιο συγκεκριμένα μια στις τρεις γυναίκες σε αντίθεση με τους άντρες που το ποσοστό είναι ένας στους δέκα.

Η D-mannose ή αλλιώς μαννόζη είναι δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής που χρησιμοποιείται για την φυσική πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικό συστήματος (UTI). Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί βασίζεται στο ότι αποτρέπει τη δράση συγκεκριμένων τύπων από βακτήρια τα οποία προκαλούν τις ουρολοιμώξεις και μειώνει τις πιθανότητες υποτροπών.

Τι είναι η D-μαννόζη;

Η D-μαννόζη είναι ένας φυσικός μονοσακχαρίτης που λίγο πολύ μοιάζει με την πιο γνωστή γλυκόζη. Και τα δύο αποτελούν απλά σάκχαρα, δηλαδή αποτελούνται από ένα μόνο μόριο σακχάρου. Και τα δύο σάκχαρα υπάρχουν φυσικά στο σώμα μας και βρίσκονται επίσης και σε ορισμένα φυτά.

Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν D-μαννόζη, συμπεριλαμβανομένων:

  • Κράνμπερι (καθώς και χυμός κράνμπερι)
  • μήλα
  • πορτοκάλια
  • φραγκοστάφυλα
  • ντομάτες
  • καλαμπόκι
  • αχλάδια
  • μπρόκολο
  • πράσινα φασόλια

Κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα διατροφής με μαννόζη τα οποία είναι διαθέσιμα σε κάψουλες ή σκόνη. Κάποια περιλαμβάνουν σκέτη D-μαννόζη ενώ άλλα περιλαμβάνουν και συστατικά, όπως:

  • κράνμπερι
  • εκχύλισμα αγκινάρας
  • ιβίσκος
  • κυμαρίνη
  • προβιοτικά στελέχη

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν D-μαννόζη για τη θεραπεία και την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Λειτουργεί ωστόσο; Σε αυτό το άρθρο μας αναλύουμε τα αποτελέσματα από τις σχετικές έρευνες και μελέτες που υπάρχουν αναφορικά με τη μαννόζη.

Πως δρα η μαννόζη κατά της ουρολοίμωξης;

Τα βακτήρια του E. coli ευθύνονται για το 90% των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Όταν αυτά τα βακτήρια εισέρχονται στον ουροποιητικό σωλήνα, προσκολλούνται  στα τοιχώματα και σιγά σιγά αυξάνονται σε αριθμό. Δημιουργούν ένα στρώμα το οποίο είναι γνωστό ως biofilm και προκαλούν λοίμωξη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η D-μαννόζη μπορεί να λειτουργήσει για την πρόληψη ή και την αντιμετώπιση της λοίμωξης του ουροποιητικού αποτρέποντας αυτά τα  βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστης.

Με την κατανάλωση τροφίμων ή συμπληρωμάτων που περιέχουν D-μαννόζη, το σώμα σας μειώνει σταδιακά τον πληθυσμό των βακτηρίων που βρίσκονται στα νεφρά και στον ουρητήρα.

Η D-Mannose περνά μέσα από τα νεφρά και τον ουρητήρα. Προσκολλάται στις λεκτίνες οι οποίες βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των κολοβακτηρίων.

Δημιουργείται έτσι μια προστατευτική μεμβράνη η οποία αποτρέπει την προσκόλληση των κολοβακτηριδίων και των άλλων παθογόνων μικροοργανισμών στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης όπου βρίσκονται τα επιθηλιακά κύτταρα.

Η μαννόζη έχει διαφορετική δράση από τα αντιβιοτικά. Δεν σκοτώνει τα κολοβακτηρίδια τα οποία προκαλούν ουρολοίμωξη, ούτε επηρεάζει τα φιλικά βακτήρια της περιοχής που απαρτίζουν τη χλωρίδα του ουροποιητικού. Βοηθά στη φυσιολογική απομάκρυνσή τους.

Τα κολοβακτηρίδια αποβάλλονται με τα ούρα. Κατ’ επέκταση η μαννόζη αποτρέπει τη δημιουργία τοπικής φλεγμονής ενώ παράλληλα μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες για τη μαννόζη και την αποτελεσματικότητά της

Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της D-μαννόζης όταν λαμβάνεται από άτομα που έχουν λοίμωξη του ουροποιητικού, ωστόσο μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει.

Μια μελέτη του 2013 αξιολόγησε τη D-μαννόζη σε 308 γυναίκες που είχαν συχνές λοιμώξεις του ΟΠΣ. Η D-μαννόζη λειτούργησε περίπου το ίδιο καλά όπως το αντιβιοτικό νιτροφουραντοΐνη για την πρόληψη των λοιμώξεων του ΟΠΣ κατά τη διάρκεια 6 μηνών.

Σε μια μελέτη του 2014, η D-μαννόζη συγκρίθηκε με το αντιβιοτικό τριμεθοπρίμ / σουλφαμεθοξαζόλη για τη θεραπεία και την πρόληψη συχνών λοιμώξεων του ΟΠΣ σε 60 γυναίκες. Η D-μαννόζη μείωσε τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ΟΠΣ σε γυναίκες με ενεργή λοίμωξη. Ήταν επίσης πιο αποτελεσματική από το αντιβιοτικό για την πρόληψη πρόσθετων λοιμώξεων.

Μια μελέτη του 2016 δοκίμασε τις επιδράσεις της D-μαννόζης σε 43 γυναίκες με ενεργή λοίμωξη του ΟΠΣ.

Στο τέλος της μελέτης, οι περισσότερες γυναίκες είχαν βελτιωμένα συμπτώματα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::