Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νικόλαος Πλατανησιώτης, εξέφρασε τις απόψεις του για την κυβερνητική απόφαση σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία άσκησης ιδιωτικού έργου από ιατρούς, οδοντιάτρους και ειδικευόμενους του Ε.Σ.Υ.
Ο κ. Πλατανησιώτης υποστήριξε ότι η νέα υπουργική απόφαση δεν προσφέρει ουσιαστικά οφέλη. Εκφράζοντας τον σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις του ιατρικού κόσμου του Πειραιά, τόνισε ότι, ενώ αυξάνεται ο ανταγωνισμός, οι ασθενείς δεν αποκομίζουν ουσιαστικά κέρδη.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες τέθηκε σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει στους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, ένα μέτρο που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένο. Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον η παράλληλη απασχόληση νοσοκομειακών ιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα.
Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον Απρίλιο με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Στη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας στις 3 Απριλίου, κατά την ακρόαση εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο κ. Νίκος Πλατανησιώτης είχε προτείνει μεταξύ άλλων:
- Τη διερεύνηση της πιθανότητας ανοικοδόμησης κατοικιών για το ιατρικό και το παραϊατρικό προσωπικό, στους περιβάλλοντες χώρους των Κέντρων Υγείας.
- Την παροχή οικονομικών κινήτρων με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
- Τη θεσμοθέτηση της συνυπηρέτησης για συζύγους ιατρών που τους συνοδεύουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, όπως συμβαίνει με τους αστυνομικούς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένων και των κενών θέσεων που υπάρχουν σε Περιφέρειες και Δήμους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά είχε επισημάνει από τότε ότι ήταν στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για την ανταλλαγή απόψεων και την υποστήριξη μιας σοβαρής μεταρρύθμισης που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών.
Τις θέσεις αυτές ο κ. Πλατανησιώτης τις διατύπωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κανάλι 1 90,4» και τη δημοσιογράφο Μαρία Παπαπαναγιώτου.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου του ΙΣΠ έχει ως εξής
Μ.Π.: Να το δούμε από την πλευρά του κόσμου και των ασθενών, κύριε Πρόεδρε. Πιστεύετε ότι είναι καλό αυτό το μέτρο;
Ν.Π.: Νομίζω ότι δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο διότι ο γιατρός του Ε.Σ.Υ. είναι στο νοσοκομείο ενώ ο ιδιώτης είναι στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρώ ότι ουσιαστικά η ιστορία με τη δυνατότητα των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα δεν θα προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο σε κανέναν.
Μ.Π.: Οι ιδιώτες ιατροί αντέδρασαν κατ’ αρχήν στην αύξηση του ανταγωνισμού!
Ν.Π.: Ακριβώς! Απλά αυξάνεται ο ανταγωνισμός, χωρίς να κερδίζει κάτι ο ασθενής.
Μ.Π.: Άνθρωποι που ξέρουν τον χώρο αλλά και συνδικαλιστές διατυπώνουν την άποψη ότι ο γιατρός του Ε.Σ.Υ. θα βγει «προς άγρα πελατών» σιγά – σιγά και θα μείνουν οι ειδικευόμενοι στη θέση του;
Ν.Π.: Σαφώς είναι ένα πιθανό σενάριο. Το θέμα είναι τι κερδίζει ο ελληνικός λαός, ο ασθενής και το Ε.Σ.Υ. απ’ αυτήν τη διαδικασία. Άποψή μας είναι ότι δεν κερδίζει κάτι.