Ποια συμπληρώματα διατροφής παίρνουν οι ειδικοί για να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα;

Παρά το γεγονός ότι η πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων είναι προτιμότερο να λαμβάνονται από την τροφή, ωστόσο πολλοί καταφεύγουν στην λήψη συμπληρωμάτων. Κάτι που κάνουν και κάποιοι γιατροί.

Ο David Clancy είναι 50 ετών και μελετά τη βιολογική διαδικασία της γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Lancaster του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως «ειδικός στη γήρανση» μοιράστηκε τα έξι συμπληρώματα που παίρνει καθημερινά και τα οποία ελπίζει ότι θα τον βοηθήσουν να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να λαμβάνει κανείς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από τις τροφές και όχι από τα συμπληρώματα. Παρόλα αυτά, τα συμπληρώματα διατροφής είναι χρήσιμα εάν ένα άτομο έχει έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή εάν δεν μπορεί να πάρει αρκετά από τη διατροφή του.

Ο David Clancy δήλωσε στο Business Insider ότι λαμβάνει έξι συμπληρώματα – μερικά λόγω των υποτιθέμενων οφελών που έχει διαβάσει σε επιστημονικές έρευνες, και άλλα επειδή μια εξέταση αίματος εντόπισε ελλείψεις σε συγκεκριμένα συστατικά.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα που παίρνει ο Clancy:

Ginkgo biloba

Το Ginkgo biloba είναι ένα συμπλήρωμα που παρασκευάζεται από τα φύλλα του ομώνυμου δέντρου, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά και χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στην ιατρική. Ο Clancy λαμβάνει το συμπλήρωμα εδώ και τέσσερα χρόνια, αφού είδε μια μελέτη που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για μέτρια απώλεια βάρους σε υπέρβαρους άνδρες και μια άλλη, σχετικά με την πιθανή επίδρασή του στη γνωστική απόδοση ατόμων με άνοια.

Για τον Clancy, αξίζει να το δοκιμάσετε επειδή «έχει ληφθεί από πολλούς ανθρώπους στο παρελθόν, οπότε είμαι πρόθυμος να ρισκάρω και το παίρνω επειδή δεν είναι ακριβό. Δεν μπορεί πραγματικά να βλάψει», όπως δήλωσε. Το Ginkgo biloba θεωρείται ασφαλές σε μέτριες ποσότητες, αλλά οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, πονοκεφάλους, δερματικές αντιδράσεις και ζάλη.

Μουρουνέλαιο

Τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, στη βελτίωση της υγείας των ματιών, στην ανακούφιση από φλεγμονές και στην υγεία των αρθρώσεων. Αλλά δεν είναι σαφές αν αυτά τα οφέλη προέρχονται από τα ωμέγα-3 συγκεκριμένα ή από άλλα μέρη του ψαριού, σε συνδυασμό με αυτά.

Μελέτη του 2018, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση ενός γραμμαρίου μουρουνέλαιου την ημέρα δεν μείωσε τον μέσο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων ή καρκίνου σε 25.871 συμμετέχοντες. Φαίνεται, όμως, ότι μείωσε τον κίνδυνο σε όσους δεν έτρωγαν πολύ ψάρι.

Ο Dr. Howard LeWine, ο επικεφαλής ιατρικός συντάκτης του Harvard Health Publishing, έγραψε σε ένα άρθρο σχετικά με το αν πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα μουρουνέλαιου ότι «αν δεν τρώτε ψάρια ή άλλα θαλασσινά, μπορεί να επωφεληθείτε από ένα συμπλήρωμα μουρουνέλαιου», αλλά πρόσθεσε ότι για καλύτερα αποτελέσματα «είναι πιθανό ότι χρειάζεστε όλα τα οφέλη των βιταμινών και των μετάλλων» που προέρχονται από την κατανάλωση ψαριών.

Μαγνήσιο

Η γήρανση του ανθρώπου συνδέεται συχνά με έλλειψη μαγνησίου, λέει ο Clancy, γι’ αυτό και παίρνει συμπλήρωμα μαγνησίου, με την ελπίδα να ενισχύσει τη μακροζωία του και να βοηθήσει τον ύπνο του.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι, αν και δεν υπήρχαν πολλές έρευνες σχετικά με την επίδραση του συμπληρώματος μαγνησίου στη γήρανση, ήταν πιθανό πως θα μπορούσε να αποτρέψει τις χρόνιες φλεγμονές και να επιμηκύνει τη διάρκεια της καλής υγείας. Μια άλλη μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι ενώ το μαγνήσιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αν μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του αίματος και των νευρικών κυττάρων. Φυσικά μπορείτε να την πάρετε από τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, αρκετοί έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή κούραση, απώλεια βάρους, ναυτία, εμετό ή διάρροια, κιτρινωπό δέρμα, πληγές στο στόμα ή στη γλώσσα και απώλεια όρεξης. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν όλη τη βιταμίνη Β12 που χρειάζονται από τα τρόφιμα, αλλά η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επωφελής για άτομα που έχουν πρόβλημα απορρόφησης ή που δεν λαμβάνουν αρκετή από τη διατροφή τους, όπως οι χορτοφάγοι ή οι vegans.

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9) είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων, ιδίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών και βλαβών της σπονδυλικής στήλης. Βρίσκεται στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, στα φασόλια, στα μπιζέλια και στους ξηρούς καρπούς, καθώς και σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, τα πεπόνια και οι φράουλες.

Αν και η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος είναι σπάνια, η Mayo Clinic συνιστά συμπληρώματα φυλλικού οξέος σε όσους ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να το απορροφήσει λόγω κακής διατροφής ή καταστάσεων υγείας, καθώς και για όσες έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη δύναμη των οστών και υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Όμως πολλοί παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στον ήλιο, επειδή πολύ λίγες τροφές την περιέχουν φυσικά. Αλλά αν οι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό ήλιο, έχουν πιο σκούρο δέρμα ή είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, μπορεί να μην παίρνουν αρκετή.

Η ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να προκαλέσει πόνο στα οστά, κόπωση και αλλαγές στη διάθεση, καθώς και μυϊκή αδυναμία, κράμπες ή πόνους στους ενήλικες και ραχίτιδα στα παιδιά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::